ГоловнаСвіт

Італійці побоюються за своє здоров'я через сирійську хімзброю

Низка країн відмовилася прийняти у себе небезпечний вантаж

Італійці побоюються за своє здоров'я через сирійську хімзброю
архив

Жителі округу в Калабрії Італії, де знаходиться порт Джоя Тауро, що приймає сирійську хімзброю, серйозно побоюються за своє здоров'я.

Про це у вівторок, 1 липня, заявив Доменіко Мадаффері, мер міста Сан-Фердінандо, де знаходиться порт, повідомляє La Stampa.

"Люди ситі по горло, і неправда, що ми з цим примирилися", - заявив він.

Хімічний арсенал Сирії вагою в 1290 тонн включає в себе гірчичний газ та інші небезпечні речовини нервово-паралітичної дії - зарин і "Ві-Екс". Хоча італійська влада запевнила мешканців міста в тому, що перевантаження хімзброї проводитиметься під наглядом фахівців, місцеве населення переконане в непоправній шкоді, якої буде завдано їх здоров'ю та довкіллю.

Раніше повідомляли, що хімічну зброю з Сирії буде перевантажено в італійському порту Джоя Тауро на борт американського судна Cape Ray для подальшого знищення 2 липня.

"Перевантаження сирійської хімічної зброї з данського судна Ark Futura на американський корабель Cape Ray відбудеться 2 липня в Джоя Тауро. Потім Cape Ray покине порт і вирушить у міжнародні води для подальшого знищення вантажу", - цитують італійські ЗМІ главу МЗС Італії Федерику Могеріні.

"У нас немає довіри до матеріалу, який транспортуватиметься морським шляхом, - заявив Мадаффері. - Одні кажуть про смертельний вплив іприту і зарину, інші стверджують, що вся партія хімзброї готова до використання".

Мер також звинуватив італійську владу, яка погодилися на трансфер небезпечного вантажу в Калабрії, одному з найбідніших регіонів Італії. Раніше Албанія, Норвегія, Бельгія та Франція відмовилися прийняти у себе небезпечний вантаж. Деякі частини хімзброї будуть знищені у Великобританії, США та Фінляндії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram