ГоловнаСвіт

Бойовики напали на авіабазу в Іраку

В Ірак прибули американські військові експерти

Бойовики напали на авіабазу в Іраку
боевики ИГИЛ
Фото: EPA/UPG

Бойовики напали на одну з найбільших авіабаз в Іраку і захопили контроль над кількома невеликими нафтовими родовищами, повідомляє 25 червня агентство Рейтер.

Одночасно з цим в країну прибули американські військові експерти, які, як очікується, допоможуть іракським силам безпеки в подоланні наростаючої загрози з боку сунітських повстанців.

Прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі, який зараз намагається зберегти свій пост і перебуває під серйозним тиском з боку міжнародної громадськості, яка вимагає від нього створити відкритіший уряд, раніше в середу заявив, що підтримує початок процесу формування нового уряду вже протягом тижня.

Тим часом на півночі Іраку сунітські бойовики на чолі з "Ісламською державою Іраку і Леванту" (ІДІЛ) продовжують наступ на позиції шиїтського уряду країни. Суніти звинувачують аль-Малікі в маргіналізації їхньої секти протягом восьми років його перебування при владі.

Читайте також: Загроза Іраку

Раніше на цьому тижні держсек США Джон Керрі зажадав від іракських чиновників сформувати так званий "широкий" уряд і закликав лідерів автономного курдського регіону підтримати Багдад у боротьбі з сунітами.

Очікується, що протягом тижня відбудеться парламентська сесія, яка покладе початок процесу формування нового уряду на основі результатів виборів, що відбулися в квітні.

У п'ятницю, шиїтський аятолла Алі аль-Сістані, найбільш шанований священнослужитель серед шиїтської більшості в Іраку, закликав почати процес формування уряду.

За даними ООН, за останні три тижні під час наступу сунітів в Іраку було вбито понад 1000 осіб, переважно мирних жителів. У число загиблих входять також беззбройні військовослужбовці, які були розстріляні повстанцями, а також ув'язнені, які загинули в своїх камерах під час відступу урядових військ.

Президент США Барак Обама запропонував направити до Іраку близько 300 американських військових радників, близько 130 з них вже прибули на місце.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram