ГоловнаСвіт

У Сирії почалися перші за 50 років вибори президента

На пост глави держави претендує діючий президент Башар Асад

У Сирії почалися перші за 50 років вибори президента

Сьогодні у Сирії пройдуть перші за 50 років вибори президента.

На цей пост претендує і чинний глава держави Башар Асад, передає "Эхо Москвы".

Претендувати на вищий державний пост може тільки уродженець Сирії, який останні 10 років жив на батьківщині. Його повинні підтримати не менше 35 з 250 депутатів Народної ради.

Як зазначають спостерігачі, за президентське крісло не зможуть поборотися опозиціонери, які живуть за межами країни. Список кандидатів був затверджений на початку травня. До нього увійшли діючий президент Сирії Башар Асад, Хасан Абдель Ілляхі ан-Нурі, який належить до ліберальних кіл, і опозиційний депутат парламенту Махер Абдель Хафіз Хаджар.

Таким чином Вищий конституційний суд країни допустив до участі у виборах всього 3 кандидати з 24, які подавали документи на реєстрацію. Вибори пройдуть на територіях, які контролюються урядовими військами. Крім того, голосування вже відбулося у 38 посольствах Сирії по всьому світу.

Не змогли проголосувати через заборону влади громади у Франції, Німеччині, Бельгії та США. Також у виборах не будуть брати участь біженці, які живуть в Лівані, Туреччині, Іраку та Йорданії, у яких немає відміток у паспортах про легальний перетин кордону.

Глава держави в Сирії обирається строком на 7 років, і може залишатися на цій посаді не більше двох термінів.

Раніше сирійська опозиція запропонувала відкласти вибори президента на невизначений термін у зв'язку з тим, що більшість виборців не зможе взяти участі в голосуванні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram