ГоловнаСвіт

В Абхазії події 27 травня назвали спробою перевороту

Цивільні організації республіки закликають опозицію до діалогу з владою

В Абхазії події 27 травня назвали спробою перевороту
Фото: saratov.rfn.ru

Представники громадських організацій невизнаної Абхазії назвали події 27 травня спробою антиконституційного захоплення влади та закликали владу і опозицію до переговорів і компромісу на основі правових методів.

Про це йдеться у заяві представників різних цивільних організацій Абхазії від 28 травня, передає РИА Новости.

Увечері у вівторок представники опозиції захопили будівлю абхазької адміністрації та заявили, що беруть у свої руки тимчасове управління республікою. Опозиція вимагає відставки президента Олександра Анкваба та реформи системи влади. Цим подіям передував багатотисячний мітинг в Сухумі біля комплексу урядових будівель.

"Вчора, 27 травня, легітимний мітинг опозиційних сил та їх прихильників вилився в спробу антиконституційного захоплення влади, що загрожує стабільності та безпеці нашої держави", - йдеться в заяві.

"Вважаємо, що при таких обставинах необхідно повернути політичну боротьбу в конституційне русло - розблокувати адміністративні будівлі та Абхазьке державне телебачення. Дати можливість президенту і кабінету міністрів повернутися на робочі місця. Президент країни, уряд та представник опозиції повинні сісти за стіл переговорів", - продовжили автори.

При всій серйозності існуючих в республіці проблем, стверджують автори заяви, ресурс для їх мирного рішення в рамках конституції не вичерпано. "Ми не повинні дозволити, щоб розробку конкретних кроків з реформування системи управління підмінили банальною боротьбою за крісло", - йдеться в документі.

На думку укладачів документа, керівництво Абхазії не може відмовитися від проведення реформ, яких суспільство чекало багато років. Разом з тим, зазначають вони, якщо опозиція зацікавлена у системних змінах, а не у простій зміні керівника - повинна погодитися сісти за стіл переговорів. Представники громадських організацій заявили, що народ не повірить тому, що можна побудувати правову державу неправовими методами.

"Революційний прецедент, у результаті якого ми можемо втратити свою державу, не кажучи вже про її демократичні досягнення, позбавить наших дітей майбутнього, у вільній, стабільній, незалежній країні", - йдеться в заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram