ГоловнаСвіт

У Франції крайній правий "Національний фронт" здобув перемогу на виборах до ЄП

Правлячі соціалісти посіли лише третє місце

У Франції крайній правий "Національний фронт" здобув перемогу на виборах до ЄП
Марин Ле Пен
Фото: pravdoiskatel77.livejournal.com

У Франції крайня права партія "Національний фронт" у неділю здобула перемогу на виборах до Європарламенту. Вона набрала 26% голосів, що майже вдвічі більше, ніж у Соціалістичної партії (PS), яка зараз знаходиться при владі.

Французькі "праві" отримали в ЄП 24 місця, "Союз за народний рух" (UMP) - 20, а соціалісти - 13. Всього ж французи займуть 74 депутатські крісла з 751.

Виступаючи перед журналістами ще до остаточних результатів голосування, лідер Нацфронту Марін Ле Пен заявила, що результати виборів свідчать "про масову відмову жителів Європи від Євросоюзу".

За її словами, Франція є "політичним серцем ЄС", і тенденція, яку жителі країни продемонстрували в день виборів, скоро пошириться на інші держави ЄС. Згодом праві здобули перемогу і в низці інших європейських країн.

Однак більшість обраних у неділю депутатів ЄП належать до традиційних партій і тому вплив правих на рівні ЄС буде помітно не дуже сильно, проте, ймовірно, позначиться на національному рівні, де правлячим партіям доведеться брати до уваги думку націоналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram