ГоловнаСвіт

Путін пояснив рішення відвести війська від українського кордону

Президент РФ заявив про затримання в Росії членів українських радикальних угруповань

Путін пояснив рішення відвести війська від українського кордону
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін у середу, 21 травня, пояснив своє рішення повернути війська, які проводили навчання поблизу західного кордону Росії, в місця постійної дислокації, необхідністю уникнути спекуляцій під час виборів в Україні.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

За словами Путіна, він прийняв таке рішення, щоб "створити додаткові, доброзичливі умови навколо майбутніх президентських виборів в Україні", "щоб не було спекуляцій жодних".

Путін також повідомив про затримання в Росії членів українських радикальних угруповань. "Ми найуважнішим чином спостерігаємо за всіма рухами деяких радикальних груп в Україні, і є вже затримані в Росії", - сказав він. Співробітники ФСБ, зазначив він, уважно стежать за їх пересуваннями і в Україні, і коли вони перетинають російський кордон.

Коментуючи заворушення в Одесі 2 травня, внаслідок яких загинули десятки людей, Путін підкреслив, що такі події можуть повторитися, якщо не отримають "належної та адекватної оцінки від міжнародної спільноти". "Я б хотів звернути на це увагу і представників засобів масової інформації, і громадськості Росії, правозахисних організацій, зрештою. Має бути проведене ретельне розслідування, безумовно, знайдені злочинці і покарані. І ми всі повинні домогтися саме цього результату", - сказав він.

Російські війська наприкінці квітня були стягнуті до Брянської, Бєлгородської і Ростовської області для проведення навчань у відповідь на ситуацію на південному сході України, де зараз проходить антитерористична операція проти проросійських сепаратистів. 19 травня Володимир Путін віддав наказ про повернення військ у місця їх постійної дислокації. Наступного дня Держприкордонслужба України підтвердила, що російські війська і військова техніка відійшли від кордону щонайменше на десять кілометрів.

На початку квітня ФСБ Росії заявила про затримання на території країни 25 громадян України, у тому числі трьох активістів "Правого сектору". Їх підозрюють у підготовці терактів у Росії. Затримані нібито підтвердили, що отримували інструкції від представників Служби безпеки України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram