ГоловнаСвіт

Відключення станцій GPS у РФ переважна кількість споживачів взагалі не помітять, - експерт

За словами Зіміна, Росії важливо продовжувати співпрацю з США

Відключення станцій GPS у РФ переважна кількість споживачів взагалі не помітять, - експерт

Рішення Москви призупинити роботу 11 наземних станцій GPS на території Росії переважна кількість споживачів взагалі не помітять. Про це засновник "Білайну" Дмитро Зімін сказав в інтерв'ю телерадіокомпанії "Дождь".

За словами Зіміна, ці станції є звичайним приймачем GPS, який оснащено додатковим передавачем, "що передає сигнал, який він заміряв". У цивільних цілях такі станції взагалі не використовуються, зазначив він.

"Точність визначення координат в деяких умовах доходить до десятків сантиметрів... А в побутових умовах для цивільного застосування це ви самі бачите, коли їдете по дорозі, там метри бувають. Тому всі ці речі переважна кількість споживачів взагалі не помітять, а в разі яких-небудь військових дій, тут, напевно перебільшую, зміни точно призведуть до того, що наведена ракета замість кватирки потрапить у вікно. На такому рівні робиться ця гра", - сказав Зімін.

У вівторок, 13 травня, віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін заявив, що з 1 червня на території країни буде припинена робота 11 наземних станцій GPS. Політик сказав, що Москва змушена піти на такий крок через те, що не змогла домовитися з Вашингтоном про розміщення станції ГЛОНАСС на території США.

Окрім того, Рогозін заявив, що Росія відмовилася продовжувати експлуатацію МКС після 2020 року, незважаючи на запити американської сторони. Він також додав, що у відповідь на американські санкції Москва може призупинити поставку ракетних двигунів у США.

На думку Зіміна, Росії важливо продовжувати співпрацю з США.

"Мені здається, що нагнітання цієї недружелюбності, чим би ще можна вкусити, значно небезпечніша річ, ніж будь-яка втрата точності, - заявив засновник "Білайну". - Мені здається, що це, за великим рахунком, антинаціональна політика, тому нам дуже важливо вчитися, бути в контакті з успішнішими країнами, успішнішими в науках, техніці тощо, а не шукати приводу, де б нам ще розсваритися, де б нам ще вкусити. Ось у цьому небезпека цього кроку".

"Країна, яка виключає себе з міжнародного співробітництва, мабуть, приречена на ще стрімкіше відставання", - резюмував Зімін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram