ГоловнаСвіт

Франція: ЄС повинен йти на жертви заради посилення антиросійських санкцій

Париж має намір реалізувати €1,2-мільярдний контракт на продаж вертольотоносців Росії.

Франція: ЄС повинен йти на жертви заради посилення антиросійських санкцій
Лоран Фабиус
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив, що санкції проти Росії повинні стосуватися також енергетичного, фінансового та оборонного секторів, незважаючи на можливий збиток для економіки Євросоюзу.

Як повідомляє 13 травня агентство Рейтер, з такою заявою Фабіус виступив в інтерв'ю CNN у понеділок увечері. При цьому міністр зазначив, що Франція не виключає перегляду угоди про продаж військових кораблів Росії, яка була підписана до початку кризи в Україні.

США наполягають на тому, щоб Франція, Німеччина і Великобританія ввели жорсткіші санкції щодо Росії, щоб покарати її за анексію Криму і перешкодити її інтервенції в Східну Україну.

На питання про те, чи солідарний Париж з Вашингтоном у цьому питанні, Фабіус відповів: "Я думаю, що так, але за умови, що всі підуть на аналогічні жертви".

"Це санкції проти Росії, а не Європи. Не забуваймо про це", - наголосив він.

Напередодні ЄС включив до "чорного списку" трьох високих російських посадовців: першого заступника керівника адміністрації президента РФ В'ячеслава Володіна, командувача ПДВ Володимира Шаманова і депутата Держдуми Володимира Плигіна, чотирьох представників регіонального керівництва Криму і Севастополя, а також російських відомств у республіці. У список потрапили також шестеро прихильників федералізації України.

Водночас, незважаючи на те, що Німеччина, Франція і Великобританія погрожували Москві жорсткішими санкціями, якщо вона зірве президентські вибори 25 травня, вони не поспішають вводити санкції, які зашкодять їхнім власним інтересам. Для Франції це означає скасування оборонних контрактів, для Великобританії - закриття ринку нерухомості і банківських сховищ для російських олігархів, наближених до Володимира Путіна. Щодо Німеччини - то йдеться про зниження її залежності від російського газу.

У понеділок французькі дипломатичні джерела повідомили Рейтер, що Париж має намір реалізувати €1,2-мільярдний контракт на продаж вертольотоносців Mistral Росії, оскільки скасування угоди може призвести до більших втрат для Франції, ніж для Москви.

"У нас є правило. Якщо є контракт, то його буде виконано, - сказав Фабіус. - Рішення щодо цього питання буде прийнято наступного жовтня, проте якщо ми введемо нові санкції, вони мають стосуватися оборонного, фінансового і енергетичного секторів, а не тільки оборонного".

Перший вертольотоносець "Владивосток" мають доставити до Росії в останньому кварталі 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram