ГоловнаСвіт

До Литви не пропускали російський потяг з радянською символікою

Вільнюс заборонив демонстрацію радянської символіки ще у 2000-х роках

До Литви не пропускали російський потяг з радянською символікою
архив
Фото: http://www.liveinternet.ru

Литовські прикордонники у понеділок, 12 травня, відмовилися пропустити до країни пасажирський поїзд, що прямував з Калінінградської області, повідомляє Delfi.lt.

Служба охорони держкордону Литви (СОДКЛ) пояснила це тим, що у вікнах потяга, що слідував замовним рейсом, замість звичайної нумерації вагонів поїзда висіло по плакату. Крім номера вагона, на них був малюнок з радянською символікою та написами з маршрутом та номером поїзда російською мовою. Такий малюнок був і у вікні вагона-ресторану.

Прикордонники зажадали зняти ці плакати з вікон. Вони попередили начальника поїзда, що в іншому випадку потяг через територію Литви не пропустять.

Начальник поїзда погодився виконати вимоги. Після того як таблички були зняті, потяг продовжив рух.

За даними ИТАР-ТАСС, претензії у прикордонників викликав "Поїзд Пам'яті", який прямував з Калінінграда. У поїзді було понад 200 пасажирів, в основному школярі та студенти, які в рамках акції, присвяченої 70 -річчю зняття блокади Ленінграда, прямували в Санкт -Петербург, щоб взяти участь у пам'ятних заходах. http://itar-tass.com/spb-news/1180965

Аналогічні випадки відбувалися на литовському кордоні і раніше. Так, у квітні поточного року прикордонники відмовилися пропустити вантажівку з гербом СРСР. До цього через кордон не був пропущений автомобіль Porsche 996 з зображенням серпа та молота.

У Литві наприкінці 2000-х років прийнято закон, який забороняє демонстрацію радянської символіки. Він поширюється на мітинги та інші масові заходи, а також широко застосовується у побутових ситуаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram