ГоловнаСвіт

Туреччина відмовилася виплачувати Кіпру компенсацію за вторгнення 1974 року

ЄСПЛ зобов'язав Анкару виплатити кіпріотам €90 мільйонів

Туреччина відмовилася виплачувати Кіпру компенсацію за вторгнення 1974 року
Фото: nytimes.com

Уряд Туреччини засудив рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який зобов'язав Анкару виплатити Кіпрові компенсацію за вторгнення на острів 1974 року та його подальший розподіл. Про це 13 травня повідомляє euronews.

Турецька влада ще до винесення вердикту заявила, що він не буде для неї "ані обов'язковим, ані не становитиме якоїсь цінності".

"Держава-відповідач повинна протягом трьох місяців виплатити державі-позивачеві €30 мільйонів, а також інші податкові виплати як компенсацію за страждання, заподіяні сім'ям загиблих", - зачитав вирок суддя Жосеф Касадеваль.

Разом суд зобов'язав Анкару виплатити €90 мільйонів, зокрема €60 мільйонів - за моральну шкоду, заподіяну греко- кіпріотам, які проживають на півострові Карпас. Розподіляти компенсації уповноважили уряд Кіпру. Рішення ухвалили на тлі спроб об'єднати Кіпр.

1974 року в Афінах керували "чорні полковники", вони оголосили про приєднання Кіпру до Греції. Туреччина під приводом захисту турецького населення ввела свою армію в північну частину острова. Утворену там Турецьку республіку Північного Кіпру у світі визнала лише Туреччина.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, час, що минув після розподілу, не позбавляє Туреччину відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram