ГоловнаСвіт

У Східній Європі почалися румуно-американські військові навчання

Маневри є частиною розробленої НАТО програми навчань у країнах, які межують з Україною

У Східній Європі почалися румуно-американські військові навчання
архив
Фото: odnarodyna.com.ua

У вівторок, 6 травня, у Румунії почалися румуно-американські військові навчання Black Sea Rotational Force 14 (BSRF), повідомляє ИТАР-ТАСС.

Навчання проходять на полігоні Ротунда і гарнізоні Ватра Дорней повіту Сучава, які розташовані на кордоні Румунії з Чернівецькою областю України.

У квітні в Румунії вже проходили навчання за участю американських військових. Тоді в маневрах були задіяні чотири американські винищувачі F-16.

У Міноборони Румунії зазначили, що нинішні навчання за участю американських морпіхів були заплановані ще рік тому. Вони проводяться під керівництвом командування сил морської піхоти США і завершаться 16 травня. Передбачається, що під час тренувань учасники відпрацюють різні тактичні вправи в умовах гірської місцевості, а також способи надання першої допомоги в зонах проведення бойових операцій.

Окрім того, у понеділок, 5 травня, маневри за участю НАТО почалися в Польщі та Естонії. Кілька сотень військовослужбовців з Канади і США десантувалися 5 травня в Блендовській пустелі на півдні Польщі. 6 травня навчання продовжилися на полігоні в місцевості Жагань, де солдати повинні відпрацювати захоплення і утримання певного району, а також тактичні маневри. У навчаннях задіяні польська 6-а повітряно-десантна бригада, близько 100 солдатів з 173-ої американської повітряно-десантної бригади та 3-го канадського батальйону легкої піхоти.

Дванадцяті щорічні військові маневри в Естонії під назвою "Весняний шторм" стали найбільшими в республіці з 1991 року. У тритижневих навчаннях задіяно понад 6000 військовослужбовців, у тому числі іноземних. Навчання охоплять південні і південно-східні регіони поблизу кордону з Росією.

Як зазначають експерти, всі ці маневри є частиною розробленої НАТО програми навчань у країнах, які межують з Україною. У Пентагоні підкреслили, що їх мета полягає в тому, щоб продемонструвати союзникам підтримку США в умовах кризи в Україні. Раніше, у квітні, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Естонія звернулися до НАТО і США з проханням посилити військову присутність на своїй території у зв'язку з кризовою ситуацією в Україні. Так, румунська влада просить Вашингтон розмістити на території Румунії ескадрилью американських винищувачів до 2017 року.

Тим часом, НАТО посилює свою присутність і в водах поблизу Східної Європи. Французькі та американські кораблі безперервно перебувають в Чорному морі з лютого 2014 року. Окрім того, планується посилення флоту альянсу на Балтиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram