ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Косово запропонував розпустити парламент

Таким чином прем'єр відреагував на провал голосування щодо створення національної армії

Прем'єр-міністр Косово запропонував розпустити парламент
Премьер-министр Косово Хашим Тачи

Прем'єр-міністр Косово Хашим Тачі у вівторок, 6 травня, запропонував розпустити парламент і провести 8 червня дострокові вибори.

Як повідомляє агентство Рейтер, таким чином глава уряду відреагував на дії тих, хто представляє сербську меншину парламентаріїв, які не з'явилися на голосування щодо створення національної армії.

Зараз у Косово живуть понад 100 тисяч етнічних сербів. Через це країни Заходу, які визнали її незалежність ще у 2008 році, побоюються створення країною власної армії, яка, на їх думку, може стати новою причиною конфлікту між Косово та Сербією, а також може представляти загрозу сербському населенню країни.

У понеділок в парламенті мало відбутися голосування з цього питання, однак, згідно з Конституцією Косово, на користь законопроекту повинні проголосувати дві третини депутатів і дві третини законодавців, що представляють сербську меншину.

"Парламент, який створив обставини, за яких він не може голосувати за створення армії своєї країни, робить дурницею будь-які подальші розгляди", - заявив прем'єр-міністр Хашим Тачі на спільній прес-конференції з єврокомісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле.

Тепер очікується, що в найближчі дні відбудеться зустріч Тачі з президентом Атіфете Ях'яґою та лідерами основних партій Косово, під час якої буде узгоджена точна дата дострокових парламентських виборів. За попередніми даними, вибори призначені на листопад.

Про можливість створення Косово власної армії повідомлялося ще в березні 2014 року. Тоді стало відомо, що армія, яка прийде на зміну силам безпеки республіки, створеним чотири роки тому, буде складатися з 5000 військовослужбовців та 3000 резервістів. Крім того, тоді уряд Косово заявив, що міністерство безпеки буде перейменовано в Міністерство оборони. Заява Пріштіни схвилювала Белград. НАТО, однак, дало гарантії, що косовські війська не будуть заходити на територію сербських анклавів у північних районах.

Нагадаємо, парламент Косово в односторонньому порядку проголосив незалежність від Сербії 17 лютого 2008 року. Тоді Белград погодився поступитися своїм де-факто контролем в сербському регіоні Косово в обмін на гарантування прав і свобод етнічних сербів, які проживають там, а також початок переговорів про членство Сербії в ЄС.

Згідно з Конституцією Сербії, територія Республіки Косово є частиною Республіки Сербія і входить до її складу як Автономний край Косово та Метохія, хоча фактично Косово Белградом не контролюється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram