ГоловнаСвіт

Human Rights Watch звинуватила владу Венесуели у порушенні прав людини

Правозахисники звинувачують венесуельських силовиків у зловживанні силою проти демонстрантів

Human Rights Watch звинуватила владу Венесуели у порушенні прав людини
Беспорядки в Венесуэле
Фото: EPA/UPG

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) звинуватила суди Венесуели в ігноруванні порушень прав людини в країні. Про це йдеться у звіті організації від 5 травня.

"Суди Венесуели закривають очі на систематичні порушення прав людини", - свідчить звіт HRW.

Автори звіту прийшли до такого висновку на основі спостережень за антиурядовими протестами, які тривають у Венесуелі з лютого.

Уряд Венесуели охарактеризував протести, що відбуваються по всій країні, як насильницькі. Хоча правозахисники визнали, що деякі протестуючі використовували проти урядових сил безпеки насильство, в тому числі кидали в них каміння та пляшки із запальною речовиною, силовики зловживали силою значно частіше, зокрема стосовно людей, які не беруть участь у мітингах, а також тих, хто був заарештований до початку протестів.

З доповіді також випливає, що демонстрантам відмовляли в наданні медичної допомоги, погрожували тортурами і навіть розправою. У документі представлені десятки інтерв'ю з жертвами насильства, їх сім'ями, свідками, медичними працівниками, журналістами, юристами та місцевими правозахисниками. Крім того, HRW отримала величезне число речових доказів порушень прав людини, зокрема фотографії, відеоматеріали, медичні висновки та судові рішення, а також урядові звіти та офіційні заяви щодо протестної активності в країні.

Масові антиурядові демонстрації тривають у Венесуелі з середини лютого. Жертвами заворушень відтоді стали більше 40 людей, близько 700, включаючи 200 поліцейських, постраждали. Мітингувальники виступають проти нездатності уряду боротися з економічними проблемами, а також проти зростання інфляції та злочинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram