ГоловнаСвіт

Путін підписав закон, який забороняє мат у ЗМІ та творах мистецтва

Закон набере чинності з 1 липня 2014 року

Путін підписав закон, який забороняє мат у ЗМІ та творах мистецтва
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін у понеділок, 5 травня, підписав закон, який забороняє вживання мату на телебаченні, в кіно, літературі та ЗМІ. Відповідний законопроект опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації.

За новими правилами, нецензурну лексику заборонено використовувати під час публічного виконання творів літератури, мистецтва, народної творчості на театрально-видовищних та культурно-просвітницьких заходах. Крім того, книги та диски, які містять мат можуть продаватися тільки в запечатаній упаковці з написом "Містить нецензурну лайку".

У разі порушення закону росіянам за використання мату доведеться заплатити від 2 до 2,5 тисяч рублів, посадовим особам - від чотирьох до п'яти тисяч рублів, а юридичним особам - від 40 до 50 тисяч рублів. Штраф за повторне порушення буде ще вище.

Законопроект також забороняє видавати прокатне посвідчення фільмам, де присутня нецензурна лексика. За показ кінопродукції без такого дозволу передбачено штраф до 100 тисяч рублів. Повторне порушення обійдеться вже у 200 тисяч рублів.

Зауважимо, що в документі не обумовлено, чи вважати "нецензурною лайкою" в кіно-та аудіопродукції приглугені "піканням" матюки.

Закон набуде чинності з 1 липня 2014 року і не поширюватиметься на продукцію, яка була випущена до цього терміну.

Нагадаємо, 29 квітня Рада Федерації Росії схвалила закон, який обмежує права блогерів, інтернет-сторінки яких щодня відвідує понад 3000 користувачів. Закон, зокрема, зобов'язує їх забезпечити відсутність протиправного контенту в блогах, а також публікувати у блозі свої прізвище, ініціали та адресу електронної пошти. За порушення цих вимог передбачено штраф.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram