ГоловнаСвіт

США можуть переглянути допомогу, яка надається Палестині

Палестинці закликають Вашингтон не поспішати з санкціями

США можуть переглянути допомогу, яка надається Палестині

США, ймовірно, змушені будуть переглянути свою допомогу палестинцям, якщо ісламістський рух ХАМАС і правлячий у Палестинській автономії рух ФАТХ сформують єдиний уряд і проведуть загальні вибори.

Про це заявив високопоставлений чиновник в адміністрації США, повідомляє Рейтер.

США вважають рух ХАМАС, який контролює сектор Гази, терористичною організацією, через що у Вашингтоні на новину про можливе подолання міжпалестинського конфлікту відреагували негативно. Окрім того, примирення ставить під питання продовження ізраїльсько-палестинських переговорів, які проходять за посередництва США, і термін яких закінчується 29 квітня.

У зв'язку з рішенням палестинської влади прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в четвер скликав свій кабінет, щоб обговорити подальші кроки Ізраїлю.

"Будь-який палестинський уряд має недвозначно і чітко заявити про свою неприхильність до насильства, визнати державу Ізраїль і попередні угоди та зобов'язання між сторонами, - сказав американський чиновник, який говорив на умовах анонімності, який назвав умови, давно відкинуті керівництвом ХАМАС. - Якщо новий палестинський уряд буде сформовано, ми будемо оцінювати його на основі його прихильності до цих положень, його політики і дій, і будемо визначати будь-які наслідки для нашої допомоги на основі закону США".

Примирення між ФАТХ і ХАМАС передбачає формування уряду національної єдності протягом п'яти тижнів і проведення національних виборів через шість місяців після вотуму довіри з боку палестинського парламенту. США, однак, можуть відмовитися від допомоги палестинцям, якщо терористичне угруповання ХАМАС увійде до складу уряду Палестини. Через це як Ізраїль, так і США вітали новину про примирення зі стурбованістю.

Представник ФАТХ Ясер Абед, виступаючи на Палестинському радіо, сказав, що США не слід поспішати санкціями проти уряду, який ще навіть не сформовано.

"Американцям нікуди поспішати з цим питанням. Те, що трапилося в Газі за останні два дні, це лише перший крок, який ми вітаємо і хочемо зміцнити, - сказав він. - Але цей крок не слід перебільшувати, кажучи, що було досягнуто остаточної угоду про примирення. Ми повинні спостерігати за поведінкою ХАМАС у багатьох питаннях в найближчі дні і тижні, коли буде формуватися уряд і (вирішуватися) інші питання".

ХАМАС контролює сектор Гази з 2007 року, після перемоги представників цього руху на виборах і конфлікту з рухом ФАТ. Конфлікт призвів до того, що Палестинська автономія фактично виявилася розділеною на дві частини - сектор Гази, що знаходиться під управлінням ХАМАС, і Західний берег річки Йордан, де влада належить руху ФАТХ, очолюваного Аббасом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram