ГоловнаСвіт

Партія Ердогана підтримала його висунення кандидатом в президенти

Турецький прем'єр має намір продовжувати боротьбу з "паралельною державою" свого колишнього соратника Гюлена

Партія Ердогана підтримала його висунення кандидатом в президенти
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Більшість депутатів правлячої в Туреччині Партії справедливості і розвитку (ПСР), яку очолює прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган, підтримали його висунення кандидатом в президенти на серпневих виборах. Про це повідомляє 17 квітня агентство Рейтер з посиланням на заяву високопоставлених членів партії.

У четвер в партії пройшло таємне голосування з цього питання, щоб з'ясувати, скільки депутатів підтримує участь Ердогана в перших в історії країни прямих президентських виборах. За словами радників глави уряду, у разі участі у президентських перегонах, він повинен буде піти з посади лідера партії, проте остаточне рішення про висунення його кандидатури залишається за ним.

Ердоган займає пост прем'єра вже 11-й рік. Передбачається, що участь у президентських виборах стане його наступним кроком тільки в тому випадку, якщо до Конституції будуть внесені додаткові зміни, які розширять повноваження глави держави в порівнянні з нинішнім, більш церемоніальним характером цієї посади. В іншому випадку, зазначають його радники, він може залишитися на четвертий термін як прем'єр-міністр, який на сьогоднішній день має більш широкі повноваження.

За результатами таємного голосування, другим найбільш вірогідним кандидатом в президенти є чинний президент Туреччини Абдулла Гюль. Він є близьким союзником Ердогана та співзасновником правлячої партії і, у разі висунення чинного прем'єра на президентську посаду, може зайняти пост глави уряду.

"Якщо я стану президентом, я буду народним президентом. Я хочу використовувати повні повноваження", - цитує слова Ердогана турецьке видання Hurriyet.

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині розгорівся гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію, заарештувавши в цілому кілька десятків людей, в числі яких відомі бізнесмени і високопоставлені політики з близького оточення глави турецького уряду. Прем'єр відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських та суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії з викорінення підривної діяльності "паралельної держави".

Ердоган звинуватив у всіх цих подіях свого колишнього соратника, ісламського проповідника Фетуллу Гюлена, що проживає в США. На думку глави турецького уряду, Гюлен створив у Туреччині паралельну систему управління державою, що складається з судів, поліції та прокуратури, в яких працюють виключно його прихильники.

За словами прем'єра, незалежно від розвитку подій, він буде продовжувати боротьбу з "паралельним державою" Гюлена.

"Чи буду я залишатися прем'єр-міністром або стану президентом, боротьба з паралельною структурою і бандами буде продовжуватися", - резюмував він.

Президентські вибори в Туреччині призначені на 10 серпня 2014 року. Загальні вибори заплановані на 2015 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram