ГоловнаСвіт

Китай звинуватив Британію у втручанні у свої внутрішні справи

Британські правозахисники звинуватили Пекін у порушенні прав людини

Китай звинуватив Британію у втручанні у свої внутрішні справи
Дэвид Кэмерон, Ли Кэцян
Фото: EPA/UPG

Китай у вівторок, 15 квітня, звинуватив Великобританію у втручанні у свої внутрішні справи, повідомляє агентство Рейтер.

Звинувачення з боку Пекіна прозвучали після того, як британські правозахисники у своїй щорічній доповіді, опублікованій минулого тижня, внесли Китай до списку "країн, що дають привід для занепокоєння" через ситуацію з правами людини. На думку правозахисників, китайська влада у 2013 році обмежувала в країні свободу висловлення думок та проведення зборів. Також правозахисники вказали на "насильницьке придушення етнічних заворушень у Тибеті та Сіньцзяні".

Влада КНР у відповідь на публікацію доповіді відкликала переговори з питань прав людини в Китаї, які повинні були відбутися у Лондоні 16 квітня. Країни домовилися стосовно відновлення регулярних зустрічей з цих питань під час поїздки прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона до Китаю в грудні 2013 року.

Офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн звинуватила Великобританію у публікації доповіді з "безвідповідальними висловлюваннями щодо китайської політичної системи, грубого наклепу та критики ситуації з правами людини в Китаї".

Під час щоденного брифінгу Чуньїн заявила, що Лондон має припинити використовувати питання, пов'язані з правами людини, як привід для втручання у внутрішню політику Китаю та його судовий суверенітет.

"Шлях Британії у цьому питанні не сприяє діалогу та обговоренню питання прав людини, а також стабільному розвитку здорових китайсько-британських відносин", - підкреслила представник китайського МЗС.

Метою візиту Кемерона в Китай було налагодження торговельних та бізнес-зв'язків між Британією та другою економікою світу, припинення суперечок з приводу вигнаного тибетського духовного лідера Далай-лами, який раніше привів до заморожування дипломатичних відносин між двома країнами. Однак зараз МЗС Британії заявляє, що Пекін відмовився від проведення першого раунду переговорів між двома країнами, відновлення яких британський прем'єр називав значним досягненням.

"Ми розчаровані тим, що уряд Китаю минулого тижня в односторонньому порядку відмовився від діалогу, який повинен був відбутися 16 квітня. Ми не можемо сказати, з якої причини він був відкладений. Зараз ми намагаємося узгодити нові дати", - заявив прес-секретар британського МЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram