ГоловнаСвіт

Лідер сирійської опозиції відвідає Китай

Візит направлений на пошуки дипломатичних шляхів врегулювання сирійського конфлікту

Лідер сирійської опозиції відвідає Китай
Ахмад Асси аль-Джарба
Фото: EPA/UPG

Лідер сирійської опозиційної Нацкоаліції Ахмад Джарба очолить делегацію, яка найближчими днями відвідає Китай, де зустрінеться з главою МЗС КНР Ван І. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Візит відбудеться в рамках посередницьких зусиль Пекіна з врегулювання сирійського конфлікту.

Раніше Китай і союзна йому Росія неодноразово ветували резолюції Заходу щодо президента Сирії Башара Асада. Однак КНР продовжує наполягати на тому, що дотримується нейтральної позиції в сирійському конфлікті, і закликає сирійський уряд сісти за стіл переговорів з опозицією і зробити все можливе для задоволення потреб сирійців у політичних змінах.

Пекін вже неодноразово приймав опозиційні та урядові делегації з Сирії, однак жодного видимого прогресу у вирішенні сирійської кризи не домігся.

Офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн заявила, що візит Джарби та представників Нацкоаліціі триватиме з вівторка до п'ятниці (15-18 квітня). Очікується, що під час візиту представники сирійської опозиції зустрінуться як з міністром закордонних справ Ван І, так і з іншими китайськими експертами.

За словами Хуа Чуньїн, Ван І й Ахмад Джарба "обміняються думками" з приводу ситуації в Сирії та можливості політичного вирішення цієї проблеми.

"Заворушення в Сирії тривають вже четвертий рік, і це є жахливою катастрофою для сирійського народу і величезним шоком для світу та стабільності в регіоні, - сказала Чуньїн на щоденному брифінгу. - Прийом Китаєм делегації Сирійської національної коаліції є частиною зусиль Китаю активно і збалансовано зміцнити мир у Сирії".

Китай не є важливим дипломатичним гравцем на Близькому Сході, однак послідовно виступає за політичне врегулювання ситуації в Сирії та проти використання військової сили.

Чуньїн також зазначила, що Китай відслідковує повідомлення про застосування хімічної зброї в Сирії.

Раніше цього місяця активісти сирійської опозиції заявили, що сирійська армія знову використовувала проти повстанців хімзброю, проте цього разу - нелетальної дії.

"Незалежно від того, хто використовує хімзброю, Китай рішуче виступає проти її застосування", - підкреслила офіційний представник китайського МЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram