ГоловнаСвіт

У Грузії готуються прийняти закон про заборону дискримінації геїв

Тбілісі мусить ухвалити цей закон, аби отримати безвізовий режим з ЄС

У Грузії готуються прийняти закон про заборону дискримінації геїв

Уряд Грузії 10 квітня вніс до парламенту оновлену версію законопроекту про боротьбу з дискримінацією. Про це повідомляє Civil Georgia.

Документ забороняє обмежувати права людей через їхню расову приналежність, стать, вік, громадянство, місце проживання, майновий стан і низку інших характеристик. Крім того, він забороняє дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Чинна Конституція Грузії декларує рівність людей незалежно від раси, національності, мови, релігії, політичних переконань, громадянства, походження, соціального і майнового статусу, а також місця проживання.

Дія заборони на дискримінацію поширюється і на фізичних, і на юридичних осіб. Стосується низки сфер, включно з працевлаштуванням та охороною здоров'я.

На відміну від попередньої версії документа, розробленої Мін'юстом Грузії, нинішня редакція не дозволяє карати порушників штрафами, зазначає видання. Контролювати те, як виконується закон про боротьбу з дискримінацією, буде омбудсмен. Якщо порушено чиїсь права, омбудсмен повинен спершу виступити посередником між сторонами, а потім, якщо згоди між ними не буде досягнуто, може звернутися до суду.

Грузинська правозахисна організація "Асоціація молодих юристів" розкритикувала нову редакцію закону. Представники організації вважають, що норма про штрафи була б ефективним превентивним заходом у боротьбі з дискримінацією.

Як зазначає видання, ухвалення цього закону є однією з вимог, які повинна виконати Грузія, якщо хоче отримати безвізовий режим з Євросоюзом. Аналогічний закон про боротьбу з дискримінацією раніше прийняла Молдова. При цьому там заборона на дискримінацію геїв спричинила невдоволення частини населення, зокрема віруючих, які звинуватили владу в "легалізації содомії" та підготовці ґрунту для узаконення одностатевих шлюбів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram