ГоловнаСвіт

Потяги з РФ в Україну можуть скасувати з кінця травня

Медведєв доручив Мінтрансу і РЗ запровадити пряме залізнично-поромне сполучення з Кримом

Потяги з РФ в Україну можуть скасувати з кінця травня
архив
Фото: www.infosud.ru

Через конфлікт Києва і Москви може завмерти залізничне сполучення між Україною та Росією.

За даними газети "Коммерсантъ", оператор українських залізниць "Укрзалізниця " попросила РЗ припинити з 27 травня продаж квитків на всі поїзди, що прямують територією України. У Києві цей крок пояснюють "неузгодженістю" графіків руху поїздів у Крим. Аналогічний лист, за даними видання, отримала й Білоруська залізниця.

За словами джерела видання, в РЗ "через неоднозначне формулювання листа" мають намір повністю припинити продаж квитків на потяги в Україну та у Крим. При цьому в російській залізничній монополії уточнили, що зараз тривають перемовини з "Укрзалізницею" для вирішення цієї ситуації. До моменту початку продажів квитків з відправленням 27 травня (за 45 діб) у запасі ще кілька днів.

Про те, що залізничні перевезення між Україною і Кримом можуть бути припинені, у четвер, 10 квітня, заявив телеканалу "Россия 24" президент РЗ Володимир Якунін.

"Зараз є якісь сигнали про те, що через певну неузгодженість графіків руху між Україною та Кримом ці перевезення можуть принаймні на якийсь час узагалі припинитися", - сказав він.

У прес-службі "Укрзалізниці" заявили, що такої інформації не мають.

Сьогодні між Росією й Україною курсують 46 пасажирських поїздів, із них 14 - російського формування, 25 поїздів - українського, ще три поїзди формують у Білорусі, два - в Молдові, один - в Азербайджані. 2013 року пасажиропотік між РФ і Кримом становив 3,7 млн осіб, а з Україною - 10,7 млн осіб. Однак, за даними Федеральної пасажирської компанії (дочірня компанія РЗ), у першому кварталі 2014 року обсяг пасажирських перевезень між РФ і Україною впав на 40%.

Тим часом події в Криму поки що не позначилися на графіку руху поїздів. Проте прем'єр-міністр Дмитро Медведєв уже доручив Мінтрансу спільно з РЗ до середині квітня запровадити пряме залізнично-поромне сполучення з Кримом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram