ГоловнаСвіт

У Туреччині продовжує діяти блокування YouTube

Турецька влада не пояснює, чому доступ до відеохостингу залишається закритим

У Туреччині продовжує діяти блокування YouTube

Турецька влада проігнорували рішення суду щодо зняття обмежень на доступ до відеохостингу YouTube і заявила, що продовжить його блокування. Про це 10 квітня повідомляє Рейтер.

Влада Туреччини заблокувала доступ до YouTube 27 березня, після того, як там з'явився аудіозапис запис розмови голови турецької розвідки, голови зовнішньополітичного відомства та заступника головнокомандуючого турецькою армією стосовно військові операції в Сирії.

"Захід з  блокування доступу до веб-сайту youtube.com залишається в силі", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті Управління інформаційних і комунікаційних технологій Туреччини (ВТК).

Разом з доступом до YouTube також було введено блокування доступу до сервісу мікроблогів Twitter, однак минулого тижня Конституційний суд ухвалив, що це порушує закон і зняв її.

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині розгорівся гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію, заарештувавши кілька десятків людей, в числі яких відомі бізнесмени і високопоставлені політики з близького оточення прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Прем'єр відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських та суддів.

Сам Ердоган звинуватив у всіх цих подіях свого колишнього соратника, ісламського проповідника Фетуллу Гюлена, що проживає в США. На думку глави турецького уряду, Гюлен створив у Туреччині паралельну систему управління державою, що складається з судів, поліції та прокуратури, в яких працюють виключно його прихильники.

При цьому YouTube, Twitter, а також соцмережі Ердоган називав засобами, які дозволяють поширювати антиурядову інформацію.

У п'ятницю, 4 квітня, турецький суд постановив, що блокування відеохостингу YouTube порушує права людини, і наказав зняти більшість обмежень на доступ до цього веб-сайту. Суд в Анкарі заявив, що немає сенсу блокувати весь YouTube, і замість цього постановив заблокувати доступ до 15 відеороликів.

У ВТК стверджують, що, незважаючи на те, що доступ до 15 роликів був заблокований, їх як і раніше можна подивитися за кордоном, тому блокування відеохостингу продовжить діяти.

Тим часом, Ердоган заявив, що вважає рішення Конституційного суду з приводу Twitter неправильним, і воно має бути скасовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram