ГоловнаСвіт

НАТО з травня потроїть число винищувачів над країнами Балтії

Члени блоку побоюються, що через Україну напруження в регіоні зросте

НАТО з травня потроїть число винищувачів над країнами Балтії
F-16
Фото: aroundtheworldineightywaves.com

НАТО з травня потроїть число винищувачів, які зазвичай патрулюють повітряний простір над країнами Балтії, щоб посилити захист східних країн Європи, стурбованих власною безпекою внаслідок напруження у відносинах із Росією через Україну. Про це 9 квітня повідомляє Рейтер з посиланням на представника НАТО.

Зазвичай у країнах Балтії базуються по чотири винищувачі НАТО. Однак США, які зараз відповідальні за патрулювання повітряного простору над цими країнами, збільшили їх чисельність до 10 літаків F-15, щоб заспокоїти держави, стурбовані своєю безпекою після анексії Криму Росією.

Посилення повітряного патрулювання над Прибалтикою є частиною плану про підкріплення на суші, в повітрі і в морі (гарантії союзникам НАТО у Східній Європі), який верховний головнокомандувач сил НАТО в Європі генерал Філіп Бридлав повинен презентувати 15 квітня.

Відколи три колишні радянські республіки - Естонія, Латвія і Литва - вступили в НАТО 2004 року, інші члени НАТО по черзі відправляли туди винищувачі для захисту їхнього повітряного простору, оскільки ці країни не мають своїх власних військово-повітряних сил.

Минулого тижня Литва заявила, що польоти російських винищувачів біля кордонів Прибалтики почастішали до одного на тиждень.

З 1 травня відповідальність за забезпечення безпеки повітряного простору країн Балтії візьме на себе Польща, яка направить туди чотири МіГ-29.

Великобританія планує скерувати у Прибалтику чотири винищувачі Eurofighter Typhoon, Данія - чотири літаки F-16 (ще два будуть у режимі очікування в самій Данії).

Досі патрулювання повітряного простору над Прибалтикою здійснювали з авіабази в Литві, проте Естонія запропонувала використовувати Амарі як другу базу для данських літаків.

Ще чотири літаки - або Dassault Rafale, або Dassault Mirage - до країн Балтії відправить Франція в період з травня по серпень 2014 року.

За словами представника НАТО, зараз триває обговорення участі Франції в місії із гарантування безпеки Прибалтики. Французькі літаки, ймовірно, не братимуть безпосередньої участі в патрулюванні повітряного простору над країнами Балтії, але, швидше за все, будуть проводити навчальні польоти над Польщею, сказав він. Польща тим часом має намір домагатися більшої присутності НАТО на своїй території.

Ще шість винищувачів Eurofighter готова була направити до Прибалтики Німеччина, однак НАТО, ймовірно, попросить Берлін відкласти участь у місії до наступного чотиримісячного періоду - з вересня по грудень 2014 року, коли за безпеку балтійських країн відповідатиме Португалія.

На додачу до підкріплення у Прибалтиці Франція запропонувала скерувати свій літак-розвідник AWACS в ескадрилью натовських літаків AWACS, які з минулого місяця патрулюють повітряний простір над Польщею та Румунією.

США і Нідерланди теж надали заправні літаки для AWACS, а Туреччина запропонувала допомогу у вигляді літака-заправника, який, як очікують, найближчим часом долучиться до операції посилення безпеки повітряного простору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram