ГоловнаСвіт

В Афганістані жертвами теракту стали 13 осіб

Спостерігачі спантеличені невисокою активністю "Талібану" в день голосування

В Афганістані жертвами теракту стали 13 осіб
Очередь к избирательному участку в Кабуле
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 13 людей загинули від вибуху придорожньої бомби на півдні Афганістану ввечері в понеділок, 7 квітня, повідомляє агентство Рейтер.

"Придорожня бомба вибухнула під цивільним фургоном, убивши 13 осіб усередині нього", - сказав Дава Хан Мінапал, прес-секретар губернатора Кандагара. За його словами, іноземні війська перекрили дорогу після вибуху замінованого автомобіля, що стався раніше, через що фургон змушений був поїхати ґрунтовою дорогою, де й була закладена саморобна бомба.

Явка на президентських виборах, які пройшли в Афганістані в суботу, 5 квітня, становила близько 60% з 12 мільйонів осіб, які мають право голосу. У зв'язку із цим багато спостерігачів порушили питання про те, наскільки потужним нині є ісламістський рух "Талібан", який обіцяв зірвати вибори.

Таліби заявили, що в день голосування здійснили більш ніж 1000 нападів. За їхніми словами, спрацювали десятки придорожніх бомб, вчинено низку атак на виборчі дільниці, поліцію й учасників голосування. Однак, на думку спостерігачів, рівень насильства був значно нижчим від очікуваного.

Як зазначає Рейтер, невисоку активність бойовиків можна пояснити тим, що в день голосування було розгорнуто 350 тисяч співробітників сил безпеки, частину доріг заблокували, а навколо Кабула встановили кілька пропускних пунктів. На думку експертів, "Талібан" також міг "залягти на дно", щоб створити видимість поліпшення ситуації з безпекою в Афганістані і таким чином прискорити виведення військ НАТО з країни, після чого він знову почне діяти активно.

За непідтвердженими даними, число талібів на південному сході Афганістану сягає 30 тисяч осіб. Експерти стверджують, що поки ісламістський рух "Талібан" не варто списувати з рахунків, оскільки це потужна військова сила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram