ГоловнаСвіт

США відправлять на навчання до Румунії ескадрилью винищувачів F-16

У румунському Міноборони заявили, що американські літаки "залишаться у нас на тривалий період"

США відправлять на навчання до Румунії ескадрилью винищувачів F-16
F-16

Міністр оборони Румунії Мірча Дуса 7 квітня заявив, що пізніше цього місяця США відправлять до Румунії винищувачі F-16 в рамках запланованих спільних навчань, повідомляє Рейтер. "Американські винищувачі F-16 прибудуть до Румунії, оскільки ми запланували спільні навчання в повітряному просторі Румунії, і вони залишаться у нас на тривалий період", - цитує інформаційне агентство Mediafax слова міністра оборони Румунії Мірча Дуса.

Минулого тижня Пентагон заявив, що направить 175 військовослужбовців на румунську базу на березі Чорного моря в рамках планового зміцнення загону американських сил кризового реагування в Африці.

Раніше президент США Барак Обама заявив, що НАТО має посилити свою присутність в країнах Східної Європи, які відчувають себе вразливими по відношенню до Росії після анексії Криму. Особливо діями Москви стурбовані прибалтійські держави.

Крім того, продовжує зростати занепокоєння в Молдові, яка побоюється відділення Придністров'я - сепаратистського російськомовного регіону, який раніше цього року вже заявив, що хоче наслідувати приклад Криму і увійти до складу Росії.

За словами Дуса, у Бухареста є "інші прохання до наших американським партнерів та НАТО", зокрема - щодо розгортання ескадрилій в Румунії до тих пір, поки в 2017 році не почне функціонувати румунська ескадрилья винищувачів F-16.

У 2013 році лівий уряд Румунії схвалив план про придбання старих винищувачів F-16 у Португалії, щоб таким чином привести свої військово-повітряні сили до стандартів НАТО.

Румунія, поряд з сусідньою Болгарією, вступила до НАТО в 2004 році та брала участь у військових операціях Вашингтона в Іраку і Афганістані. Зараз вона знаходиться в процесі поетапної відмови від своїх застарілих літаків радянського виробництва МіГ-21.

Нагадаємо, минулого місяця ракетний есмінець США провів спільні військово-морські навчання з Румунією та Болгарією в Чорному морі, всього в декількох сотнях кілометрів від Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram