ГоловнаСвіт

У Малі змінився прем'єр-міністр

Новим главою уряду став колишній кандидат в президенти

У Малі змінився прем'єр-міністр
Фото: azerros.ru

Уряд Малі в суботу, 5 квітня, пішов у відставку, повідомляє Рейтер з посиланням на Малійське державне телебачення.

Цього дня президент республіки Малі Ібрагім Бубакар Кейта не тільки підписав указ про припинення повноважень прем'єр-міністра Умара Татам Лі після того, як отримав прохання уряду про відставку, а й призначив новим главою Кабміну міністра міського планування Мусу Мару. Причини відставки Кабінету Міністрів у повному складі наразі не розкриваються.

Умара Татама Лі, сина відомого у Франції письменника Ібрагіма Лі, якого призначили на пост прем'єра у вересні 2013 року, на той момент не мав жодного політичного досвіду. Він отримав у Франції дві вищі освіти, включаючи економічну, і працював радником директора Центрального банку західноафриканських країн.

Мусса Мара, який очолив уряд, на відміну від Татама Лі, є досвідченим політиком. 2010 року він очолив створену ним партію Yeleme ("Зміна"), а 2013 року боровся проти Кейти на президентських виборах. Однак. у першому турі Мару підтримали лише 1,5% виборців. Тепер політику належить назвати новий склад уряду, проте терміни призначень наразі не згадувалися.

Нагадаємо, 2012 року на півночі Малі спалахнуло повстання туарегів. У березні того самого року в країні відбувся державний переворот. Це призвело до того, що вже в середині квітня влада була передана тимчасовому уряду. У січні 2013 року в країну були введені війська Франції і країн Західної Африки, які провели операцію з відновлення державної влади в захоплених туарегами районах. У липні 2013 року в республіці відбулися дострокові президентські вибори, 11 серпня відбувся їх другий тур, за результатами якого президентом став Ібрагім Кейта.

Наприкінці лютого 2014 Малі відвідала делегація Ради безпеки ООН, яка домовилася з владою та представниками туарегів про підписання мирної угоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram