ГоловнаСвіт

Сноуден став лауреатом премії Ріденаура

Премію присудили також журналістці, яка працювала над даними, які він передав ЗМІ

Сноуден став лауреатом премії Ріденаура
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Екс-співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден отримав премію Ріденаура в номінації "За правду", повідомляє офіційний сайт нагороди.

Цю премію присудили також кінодокументалістці Лорі Пойтрас, яка працювала над переданими ним пресі секретними документами, зазначає The New York Times.

Журі вирішило нагородити їх "за викриття неконституційного масового збору інформації Агентством національної безпеки про спілкування мільйонів жителів США".

Засновниками конкурсу є організації "Інститут Нації" і "Фонд Фертеля". Премія отримала свою назву на честь журналіста Рона Ріденаура, який прославився розслідуваннями вбивств мирних жителів американськими солдатами у В'єтнамі. Премію Ріденаура вручають у чотирьох номінаціях: "За правду", "За сміливість", "Книга року" і "Документальний фільм року".

Сноуден став відомий широкій публіці влітку 2013 року, після того як передав ЗМІ секретні документи про роботу американських спецслужб. За допомогою цих матеріалів була розкрита інформація про незаконне стеження американських спецслужб за низкою європейських політиків, а також про збір даних про користувачів Інтернету по всьому світу.

Зараз Сноуден переховується в Росії від американської влади, яка звинувачує його в шпигунстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram