ГоловнаСвіт

В Афганістані триває підрахунок голосів після президентських виборів

У північній афганській провінції знищили бойовиків із бюлетенями

В Афганістані триває підрахунок голосів після президентських виборів
Подсчет голосов членами афганского Избиркома
Фото: EPA/UPG

В Афганістані триває підрахунок голосів після президентських виборів, які відбулися в суботу, 5 квітня. Як повідомляє Рейтер, він може затягнутися на два тижні.

На вищий державний пост претендують вісім осіб, проте, на думку аналітиків, лише у трьох є шанси на успіх: екс-міністрів закордонних справ Залмая Расула і Абдулли Абдулли, і колишнього міністра фінансів Ашрафа Гані Ахмадзая. Не виключається також, що відбудеться другий тур голосування. Якщо жоден з кандидатів не отримає необхідні для перемоги в першому турі 50% плюс один голос, 28 травня відбудеться другий тур виборів. Боротьба розгорнеться між двома кандидатами, а переможця визначать простою більшістю.

У день голосування в Афганістані сталися десятки терактів. Проте у виборах взяли участь близько семи мільйонів громадян, повідомляє Рейтер. Одночасно з цим, афганські сили безпеки ліквідували понад 80 бойовиків і запобігли кільком нападам на виборчі дільниці.

За попередніми даними, явка виборців склала 58%, у зв'язку з чим робота виборчих дільниць була продовжена на годину. У Комісії з розгляду скарг про вибори надійшло понад тисячу звернень у зв'язку з порушеннями на виборах.

У неділю, 6 квітня, вантажівка, що перевозила урни з виборчих дільниць, підірвалася на придорожній міні в північній провінції Кундуз. Загинули три людини. Окрім того, були знищені вісім урн з виборчими бюлетенями, повідомляє Voice of America.

Після президентських і муніципальних виборів багато афганців сподіваються на покращення в країні в галузі освіти, охорони здоров'я та спорту. На сьогодні майже 70% населення Афганістану - молодь у віці до 25 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram