ГоловнаСвіт

США застерегли Китай від використання подібного до кримського сценарію

Пекін вважає, що його територіальні претензії не мають нічого спільного з анексією Криму

США застерегли Китай від використання подібного до кримського сценарію
Спорные острова Сенкаку

Помічник держсекретаря США у справах Східної Азії і Тихого океану Деніел Рассел заявив, що Китай не повинен сумніватися в прихильності США до захисту їхніх союзників в Азії, а перспективи економічних санкцій повинні запобігти використанню КНР сценарію, схожого на кримський, для задоволення своїх територіальних претензій.

Про це 4 квітня повідомляє агентство Рейтер.

За словами Рассела, зараз складно з'ясувати наміри Китаю, проте анексія Криму Росією посилила стурбованість союзників у регіоні можливістю того, що Китай буде використовувати силу, щоб установити контроль над спірними територіями.

"Суть у тому, щоб посилити тиск на Китай, щоб він довів свою прихильність мирному вирішенню проблем", - заявив Рассел, виступаючи в Комітеті з міжнародних справ Сенату США.

Рассел зазначив, що санкції, які США, ЄС та інші країни ввели проти Росії, повинні стримати "Китай, який може обмірковувати варіант, подібний до анексії Криму". Це особливо актуально, враховуючи масштаби економічної взаємозалежності між США, Китаєм та їх азіатськими сусідами, зазначив політик.

Офіційний представник МЗС КНР Хун Лей на запитання журналістів про коментарі Рассела сказав, що той плутає два різні питання.

"Немає значення,йдеться про Україну чи Південно-Китайське море, Китай неодноразово висловлював свою позицію. Чому цей американський чиновник згадує ці два питання на одному диханні й уперто каже таке про Китай?" - сказав Хун Лей на щоденному брифінгу.

Рассел також додав, що хоча США не зайняли сторону одного з учасників територіальних суперечок за участю Китаю у Східній Азії, Пекіну не варто сумніватися в готовності Вашингтона захистити своїх союзників у разі потреби.

"Президент США і адміністрація Обами твердо прихильні дотриманню наших зобов'язань в обороні наших союзників", - наголосив американець.

Хоча Вашингтон зобов'язався дотримуватися своїх зобов'язань, включно з договорами про оборону з Японією, Філіппінами і Південною Кореєю, за словами Рассела, немає нічого, що перешкоджало б вирішенню територіальних претензій мирним шляхом. Помічник держсека також висловив сподівання, що той факт, що Філіппіни 30 березня подали позов проти Китаю до арбітражного суду в Гаазі, підштовхне Китай до уточнення й усунення неясностей навколо його територіальних претензій.

Окрім Філіппін, Китай має територіальні суперечки з Японією і Південною Кореєю, а також з В'єтнамом, Малайзією, Брунеєм і Тайванем. Усі сторони претендують на потенційно багаті вуглеводнями морські ділянки.

22 квітня Обама вирушить у тур країнами Азії, в рамках якого він відвідає Японію, Південну Корею, Малайзію і Філіппіни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram