ГоловнаСвіт

НАТО розглядає кілька можливих варіантів вторгнення РФ в Україну

Північноатлантичний альянс має намір "переосмислити" стан і готовність своїх військ

НАТО розглядає кілька можливих варіантів вторгнення РФ в Україну
Филип Бридлав
Фото: www.stripes.com

Командувач сил НАТО в Європі генерал Філіп Бридлав у середу, 2 квітня, заявив, що Північноатлантичний альянс розглядає кілька варіантів російської військової інтервенції в Україну, повідомляє Рейтер.

За словами Бридлав, протягом цієї ночі НАТО зафіксувало ознаки пересування невеликої частини російських військ, проте немає жодних підстав вважати, що вони повернулися в казарми.

Північноатлантичний альянс стурбований тим, що російські війська на українському кордоні, чисельність яких оцінюють у 40 тисяч осіб, можуть становити загрозу сходу й півдню України.

"Це дуже велика, на багато що здатна і добре підготовлена сила", - сказав Бридлав в інтерв'ю агентству Рейтер і The Wall Street Journal.

Він також зазначив, що російські війська мають підтримку з повітря, польові шпиталі і можливість радіоелектронної боротьби.

"Це весь пакет, необхідний для успішного вторгнення в Україну, якщо таке рішення ухвалять, - сказав Бридлав. - Ми вважаємо, що вони готові і можуть здійснити свої наміри протягом трьох-п'яти днів, якщо їм накажуть".

Бридлав також сказав, що Росія може мати кілька потенційних цілей, включно з вторгненням у Південну Україну для створення наземного коридору в Крим, із захопленням українського чорноморського порту в Одесі або навіть із загрозою приєднання до РФ сепаратистського регіону Молдови - переважно російськомовного Придністров'я, розташованого на захід від України.

Російські війська також розташовані на північному і північно-східному кордоні з Україною, і, на думку Бридлава, у разі отримання наказу з Москви вони можуть увійти у Східну Україну. Такі дії матимуть далекосяжні наслідки для НАТО - військового союзу з 28 країн, який уже більш ніж 60 років є "ядром" європейської оборони.

"Ми збираємося проаналізувати, наскільки наш союз зараз готовий до іншої парадигми, до іншого набору правил. Нам потрібно переосмислити стан наших військових сил, їхнє розташування, виділення ресурсів для них, їхню готовність та інше", - наголосив генерал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram