ГоловнаСвіт

Уряд Казахстану пішов у відставку

Наразі про причини відставки не повідомляють

Уряд Казахстану пішов у відставку
Фото: gazeta.kz

Прем'єр-міністр Казахстану Серік Ахметов оголосив про свою відставку, повідомляє 2 квітня Тengrinews.

Глава уряду заявив, що президент країни Нурсултан Назарбаєв вже затвердив його рішення піти з посади прем'єра. Таким чином, весь уряд автоматично розпускається. До призначення нового глави уряду Ахметов залишиться в статусі виконуючого обов'язки. Наразі про причини відставки не повідомляють.

Інформація про розпуск уряду з'явилася в ЗМІ за кілька годин до засідання, на якому було оприлюднено заяву про відставку. За даними джерела "Новости-Казахстан", після зборів депутати обговорять пропозицію щодо кандидатури нового прем'єра. У числі вірогідних претендентів фігурують віце-прем'єр Бахитжан Сагінтаєв і голова Мажилісу (нижньої палати парламенту) Нурлан Нігматулін.

Назарбаєв, у свою чергу, запропонував свою кандидатуру - Каріма Масімова, який обіймав пост прем'єр-міністра в 2007-2012 рр.

"Ключовою у відставці була, мабуть, девальвація. Все-таки, одна з головних функцій прем'єр-міністра - приймати на себе відповідальність за непопулярні заходи, а Серік Ахметов відправив замість себе Султанова (Бахіта, міністра фінансів республіки) і Досаєва (Єрболата, міністра економіки і бюджетного планування)", - цитує kapital.kz представника асоціації прикордонного співробітництва в Казахстані Марата Шибутова.

Серік Ахметов обіймав посаду голови Кабміну з 24 вересня 2012 року. Свою політичну кар'єру він почав 2001 року з посади акима (глави) міста Теміртау, потім став першим заступником акима Астани. З 2006 по 2009 очолював Міністерство транспорту і комунікацій республіки, а 2012 року його призначили віце-прем'єром Казахстану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram