ГоловнаСвіт

Біля берегів Чилі стався потужний землетрус

Узбережжю загрожує цунамі

Біля берегів Чилі стався потужний землетрус
Фото: tsn.ua

Біля берегів Чилі стався землетрус магнітудою 8,2.

Осередок землетрусу залягав на глибині 20,1 кілометра нижче від морського дна. Епіцентр знаходився на відстані близько 100 кілометрів від портового міста Ікіке на півночі Чилі, повідомляє Reuters.

Через кілька годин після землетрусу почали надходити перші підтверджені дані про жертви. Губернатор Ікіке Гонсало Прієто повідомив, що двоє людей визнано загиблими, ще троє були серйозно поранені.

Підземні поштовхи зареєстрували о 23 годині 46 хвилин за Гринвічем (2 години 46 хвилин за київським часом).

Відразу після землетрусу фахівці попередили, що узбережжю поблизу епіцентру загрожує руйнівний вплив. Також можливі руйнування і в більш віддалених регіонах. "Землетрус такої сили здатний створити руйнівне цунамі, яке може вдарити по узбережжю поблизу епіцентру протягом декількох хвилин і більш віддаленому узбережжю протягом декількох годин", - зазначили в центрі.

Повідомляли, що хвиля цунамі, крім Чилі, загрожувала узбережжю інших країн Латинської Америки, розташованих на тихоокеанському узбережжі, - Перу, Еквадору, Колумбії, Панамі, Коста-Ріці та Нікарагуа.

Чилійський Військово-морський флот повідомив, що перша хвиля цунамі заввишки до 2,3 метра вдарила по узбережжю через 45 хвилин після землетрусу. Відповідно до початкових доповідей чилійських екстрених служб, внаслідок зсувів, викликаних потужним землетрусом, частково блоковані автодороги. Однак пізніше представник уряду заявив, що серйозного збитку інфраструктурі та будівлям немає. Разом з тим в Ікіке близько 300 ув'язнених скористалися сум'яттям і втекли з в'язниці.

Влада запропонувала громадянам, які перебувають на узбережжі, евакуюватися. За словами глави чилійського МВС, попередження про небезпеку в прибережній зоні діятиме щонайменше протягом шести годин після землетрусу.

Влада сусіднього Перу також почала евакуацію в південній прибережній області Іка.

Нагадаємо, 2010 року в Чилі стався землетрус магнітудою 8,8, що спричинило виникнення цунамі. В результаті стихійного лиха загинули понад 550 осіб і було зруйновано 220 тисяч будинків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram