ГоловнаСвіт

Сі Цзіньпін заявив про прихильність миру в Європі

Голова КНР не став прямо критикувати Росію за анексію Криму

Сі Цзіньпін заявив про прихильність миру в Європі
Си Цзиньпин
Фото: http://www.gazeta.lv

Голова КНР Сі Цзіньпін 1 квітня, звертаючись до європейських лідерів, заявив, що Китай виступає проти інтервенції в інші країни, проте не став прямо критикувати Росію за анексію Криму. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Китайський лідер також запевнив європейських лідерів, що Пекін є близьким союзником ЄС і прихильний миру і процвітанню на Євразійському континенті.

Сі Цзіньпін завершив свій європейський тур виступом у бельгійському місті Брюгге. Він, зокрема, заявив, що відносини Китаю з ЄС є пріоритетом для Пекіна, і похвалив прихильність блоку встановленню міцного миру. За його словами, Китай також робитиме все можливе для його підтримки.

Він також сказав, що, незважаючи на те, що спогади про іноземне вторгнення і залякування як і раніше залишаються у свідомості китайського народу, "я прийшов до Європи, щоб побудувати міст через Євразійський континент".

Звернення Сі Цзіньпіна до високопоставлених осіб, включаючи бельгійського короля і прем'єр-міністра, було його єдиним публічним виступом за три дні перебування в Бельгії.

Цзіньпін, який став першим китайським лідером, який відвідав штаб-квартиру ЄС у Брюсселі, пообіцяв, що Пекін має намір забезпечувати невтручання в справи інших країн. Як зазначає Рейтер, йшлося про Росію, яка робить все можливе, щоб домовитися про продаж природного газу в Китай.

Пекін украй стримано висловлюється з приводу ситуації навколо Криму, щоб не бути втягнутим у боротьбу між Росією і Заходом щодо майбутнього України, проте Цзіньпін зазначив, що не стане стимулювати російську агресію в Україні.

На саміті ЄС-Китай у Брюсселі в понеділок два високопосадовці ЄС - Херман Ван Ромпей і Жозе Мануель Баррозу - вимагали від Сі Цзіньпіна висловити думку з приводу дій Росії, проте китайський лідер лише заявив, що "вірить у територіальну цілісність" країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram