ГоловнаСвіт

У Туреччині поліція застосувала водомети проти незадоволених результатами виборів

Опозиція має намір оскаржувати результати недільного голосування

У Туреччині поліція застосувала водомети проти незадоволених результатами виборів
архив
Фото: EPA/UPG

Поліція в столиці Туреччини Анкарі застосувала водомети, щоб розігнати тисячі людей, протестуючих біля будівлі Верховної виборчої ради проти результатів місцевих виборів, повідомляє 1 квітня агентство Рейтер.

Натовп протестувальників закликав до перерахунку результатів голосування в Анкарі, де однопартієць Ердогана, Мелих Гекчек, набрав 44,8% голосів, а його основний супротивник, опозиціонер Мансур Яваш - 43,9%.

За результатами місцевих виборів, що відбулися в Туреччині 30 березня, правляча Партія справедливості і розвитку на чолі з прем'єр-міністром Реджепом Таїпом Ердоганом зберегла контроль над двома найбільшими містами країни - Стамбулом і Анкарою, а також розширила свій вплив в інших частинах країни. Незважаючи на це, опозиція наполягає на тому, що результати виборів сфальсифікували, і має намір оскаржувати результати голосування.

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині розгорівся гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію і заарештувала в цілому понад два десятки людей, в числі яких відомі бізнесмени і високопоставлені політики з близького оточення Ердогана. Прем'єр відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських і суддів.

Сам Ердоган звинуватив у всіх цих подіях свого колишнього соратника, ісламського проповідника Фетуллу Гюлена, який проживає в США. На думку глави турецького уряду, Гюлен створив у Туреччині паралельну систему управління державою, що складається з судів, поліції та прокуратури, в яких працюють виключно його прибічники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram