ГоловнаСвіт

Президента Латвії розкритикували за недостатньо жорстку позицію щодо РФ

Андріс Берзіньш заявив про готовність прийняти Путіна в Ризі

Президента Латвії розкритикували за недостатньо жорстку позицію щодо РФ
Андрис Берзиньш

У Латвії діячі культури надіслали президенту Андрісу Берзіньшу відкритого листа, в якому розкритикували його за недостатньо жорстку позицію щодо Росії, повідомляє 1 квітня DELFI.

У листі серед іншого звучить думка, що Берзіньш не відповідає займаній посаді. Автори листа, зокрема, не задоволені тим, що президент готовий прийняти в Латвії свого російського колегу Володимира Путіна, якщо той вирішить відвідати республіку з офіційним візитом. Зокрема, днями Берзіньш заявив, що запрошення, адресоване Путіну ще 2010 року, ніхто не скасовував.

"Наш власний президент публічно мнеться, не формулює свою позицію, не підтверджує здатність і бажання керувати народом Латвії у вирішальні моменти. Він готовий прийняти в Ризькому замку реставратора Російської імперії Володимира Путіна", - зазначає лист.

Як уточнює Mixnews, автори звернення зажадали, щоб Берзіньш чітко висловив свою позицію з приводу дій Росії в Криму.

"Ми закликаємо президента і парламент ознайомити суспільство з планом дій на той випадок, якщо плани відновлення Російської імперії не обмежаться тільки Україною", - йдеться у зверненні.

Лист підписали письменниця Андра Нейбурга, історик Густав Стренга, режисер Іво Бріедіс, композитор Петеріс Васкс та інші. Серед підписантів фігурують також кілька журналістів і латиський націоналіст Айвар Слуціс, який мешкає у США і займається медичною практикою. Свого часу Слуціс, виступаючи в латвійських ЗМІ, закликав видворити росіян з республіки.

Сам Андріс Берзіньш днями заявив, що в конфлікті навколо Криму "переможців уже не буде, всі програють". Він також зазначив, що дії Москви підривають довіру до неї.

Раніше МЗС Латвії підтримало позицію Євросоюзу стосовно Криму, відмовившись визнати результати референдуму про приєднання до Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram