ГоловнаСвіт

Японія передасть свій збройовий плутоній США

Сіндзо Абе і Обама домовилися про це в під час саміту з ядерної безпеки в Гаазі

Японія передасть свій збройовий плутоній США
Синдзо Абэ, Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Японія згодна передати США для переробки запаси плутонію високого ступеня збагачення, повідомляє 25 березня euronews.

Угоду про передачу підписали прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе і президент США Барак Обама під час саміту з ядерної безпеки в Гаазі. Найближчим часом в США для переробки відправлять 300 кілограм небезпечних матеріалів.

За словами міністра енергетики США Ернеста Моніса, домовленість між двома країнами "стала відповіддю на заклик Обами до обережного використання чутливих ядерних матеріалів і створення більш екологічно безпечної ядерної галузі в глобальному масштабі".

В останні три роки в Японії неодноразово проходили акції протесту з вимогою відмовитися від використання ядерної енергії в країні. Такий підхід став украй популярний після аварії на АЕС Фукусіма в березні 2011 року.

Аварія на АЕС "Фукусіма" стала найбільшою техногенною катастрофою після Чорнобиля. За три роки з моменту аварії впливу сильного радіоактивного випромінювання зазнали близько 15 тисяч працівників електростанції.

На сьогодні понад 250 тисяч японців, що жили поблизу АЕС, залишаються без даху над головою. Очікується, що наслідки катастрофи повністю ліквідують до 2060 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram