ГоловнаСвіт

Парламент Сирії прийняв новий закон про вибори

Спостерігачі вважають, що у противників Асада немає шансів на перемогу

Парламент Сирії прийняв новий закон про вибори
Башар Асад
Фото: dni.com.ua

Сирійський парламент проголосував за новий закон про вибори, згідно з яким на пост президента можна висунути кілька кандидатур, повідомляє 14 березня агентство Рейтер.

Раніше вибори президента в Сирії відбувалися швидше у формі референдуму, на якому виборці голосували лише за одного кандидата.

Нинішній президент Сирії Башар Асад, відставки якого опозиція домагається вже три роки, має намір брати участь у президентських виборах, призначених на червень 2014 року, хоча наразі не робив жодних офіційних заяв.

Спецпосланець ООН і ЛАД із Сирії Лахдар Брахімі, однак, вважає, що це лише посилить кризу в країні. За його словами, навіть якщо вибори відбудуться, опозиція, найімовірніше, не буде зацікавлена в участі.

Крім того, зазначає Рейтер, стаття 30 нового закону передбачає, що кандидати на посаду президента республіки на момент висунення своєї кандидатури мають бути постійними жителями Сирії протягом десяти років до виборів, що навряд чи можливо, з огляду на той факт, що більшість опозиціонерів змушені були тікати з країни. Також, кандидату має бути не менше ніж 40 років, у нього не може бути жодного громадянства, крім сирійського, його батьки і дружина мають бути сирійцями, а також у нього не має бути судимостей.

Тим часом, генсек ООН Пан Гі Мун заявив, що сирійський конфлікт - "наймасштабніша у світі гуманітарна криза і найбільша загроза міжнародної безпеки".

15 березня - третя річниця початку громадянської війни в Сирії. Напередодні цієї дати в кількох європейських містах пройшли акції, присвячені пам'яті жертв протистояння між прихильниками і противниками Асада. Жертвами збройної боротьби стали понад 130 тисяч людей, понад 2,5 млн сирійців стали біженцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram