ГоловнаСвіт

У Казахстані розігнали мітинг незадоволених девальвацією

До правоохоронних органів потрапили близько 30 осіб

У Казахстані розігнали мітинг незадоволених девальвацією
Фото: gazeta.kz

Поліція казахстанського міста Алмати затримала учасників акції протесту, яку влаштували незадоволені девальвацією місцевої валюти.

Про це повідомляє "Интерфакс". Активістів затримали на центральній площі неподалік міської адміністрації. До правоохоронних органів потрапили близько 30 осіб, інші активісти розійшлися, уточнює в своєму твіттері журналіст "Радио Азаттик" (казахстанське відділення "Радіо Свобода") Діна Байділдаєва. Вона додала, що поліцейські затримували переважно найактивніших учасників протесту. Всього в заході брало участь близько 100 осіб.

Мітинг розпочався біля Палацу Республіки. Активісти намагалися прорватися крізь металеві огорожі, виставлені навколо площі, проте поліцейські стримали натиск. Незабаром кількість активістів збільшилася і учасники заходу попрямували до адміністрації. По дорозі вони скандували "Вперед, Казахстан!", зазначає агентство.

Жителі Казахстану влаштували не перший протест у зв'язку з девальвацією. 12 лютого біля будівлі Національного банку в Алмати кілька десятків людей вимагали відставки голови банку Кайрата Келімбетова. Той мітинг поліція не розганяла.

Влада Казахстану оголосила про девальвацію тенге 11 лютого 2014 року. Своє рішення вони пояснили спекуляціями банків, ослабленням рубля і валютною політикою США. У результаті різкого падіння курсу тенге призупинили роботу багато обмінних пунктів і магазинів. Також у кількох торгових точках значно зросли ціни на продукти. Голова Нацбанку зі свого боку заявив, що девальвація відбулася успішно і що вона посприяє зростанню економіки Казахстану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram