ГоловнаСвіт

Радикальні суніти захопили місто на півночі Іраку

Іракські війська готуються до контрнаступу

Радикальні суніти захопили місто на півночі Іраку
беспорядки в Рамади
Фото: EPA/UPG

В Іраку радикально налаштовані суніти захопили місто Сулейман-Бек і кілька сусідніх сіл, розташованих на північ від Багдада. Про це 13 лютого повідомляє агентство AFP із посиланням на місцевих жителів.

За словами очевидців, бойовики - суніти, озброєні автоматичною зброєю і гранатометами, атакували армійські пости і навколо, і в самому Сулейман-Беці, відтіснили військових і встановили контроль над містом.

Суніти закликають місцевих жителів утікати з міста, оскільки найближчим часом, імовірно, буде контратака урядових військ. Про це свідчить і той факт, що зараз на околицях Сулейман-Бека тривають перестрілки між урядовими військами і бойовиками, а над містом кружляють бойові вертольоти.

Торік радикальні суніти вже двічі захоплювали Сулейман-Бек, проте тоді влада країни і місцеві племінні лідери змогли відновити законну владу в місті за допомогою переговорів.

Нагадаємо, на початку січня 2014 року сунітські повстанці захопили два найбільших міста провінції Анбар - Фаллуджу і Рамаду. Відтоді Багдад практично не контролюють ситуацію в цій провінції, але масштабних бойових дій там також не спостерігають.

Іракські суніти почали повстання на знак протесту проти шиїтського уряду країни, який, на їхню думку, провадить антисунітську політику. У Багдаді всі звинувачення заперечують і стверджують, що суніти мають такі самі права, як і шиїтська більшість.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram