ГоловнаСвіт

В Італії Берлусконі судять за підкуп сенатора

Екс-прем'єр не з'явився на засідання суду

В Італії Берлусконі судять за підкуп сенатора
Сильвио Берлускони
Фото: EPA/UPG

У Неаполі розпочався суд над екс-прем'єр-міністром країни Сільвіо Берлусконі, якого обвинувачують у підкупі 2006 року сенатора Серджіо де Грегоріо. Про це 11 лютого пише агентство AFP.

При цьому сам Берлусконі на засідання суду не з'явився, оскільки за законом не зобов'язаний цього робити. Очікується, що в під час першого слухання суд вирішить, чи задовольняти прохання діючого спікера Сенату П'єтро Грассо, який попросив визнати його позивачем. Крім того, на засіданні призначать нового суддю, оскільки колишній суддя взяв самовідвід через конфлікт інтересів.

За даними сторони обвинувачення, 2006 року Берлусконі заплатив ді Грегоріо €3 млн за його перехід до коаліції "Дім свобод". Вважається, що саме цей крок зумовив падіння 2008 року уряду Романо Проді й подальший прихід Берлусконі на пост прем'єра.

Обвинувачення ґрунтується на свідченнях самого де Грегоріо, який в обмін на пом'якшення покарання зізнався в отриманні хабара, після чого його засудили до 20 місяців в'язниці. Очікується також, що свідчитиме сам Романо Проді, а також два сенатори, які стверджують, що Берлусконі намагався їх підкупити.

Разом з Берлусконі обвинувачуваним у цій справі проходить його помічник Вальтер Лавітола, який, за версією слідства, передав сенаторові хабар. Берлусконі, між тим, всі звинувачення на свою адресу відкидає.

Сьогоднішній суд - не перший судовий розгляд стосовно Берлусконі. Так, в 2012 році його засудили до року в'язниці за махінації в компанії Mediaset, яка він володіє. Торік вирок підтвердив Верховний суд Італії. Тепер у квітні 2014 суд має вирішити, яке саме Берлусконі понесе покарання - громадські роботи або домашній арешт.

Крім того, влітку 2013 року Берлусконі засудили до семи років в'язниці за секс з неповнолітньою повією та зловживання службовими повноваженнями. 2013 року колишнього главу італійського уряду засудили ще на рік позбавлення волі за навмисне поширення конфіденційної інформації про його політичних опонентів. Тим не менш, наразі жоден вирок чинності не набув, оскільки Берлусконі подав на них апеляції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram