ГоловнаСвіт

Ємен стане федерацією

Єменську Республіку розділять на шість регіонів

Ємен стане федерацією

Спецкомісія при президенті Ємена Абду Раббо Мансур Хаді зі зміни державного устрою 10 лютого оприлюднила результати своєї роботи, згідно з якими країну необхідно перетворити з унітарної на федеративну. Про це 10 лютого повідомляє агентство AFP.

Очікують, що Ємен розділять на шість регіонів, кожен з яких матиме широкі повноваження у сфері внутрішньої політики.

Остаточне рішення про перетворення Ємену на федеративну державу ухвалили на останньому за часом засіданні комісії, в роботі якого взяв особисту участь президент країни. У консультаціях також брали участь представники політичних партій, впливових племен і регіонів країни.

Відтоді, як в 2012 році попередній президент Ємену Алі Абдалла Салех пішов у відставку, країна переживає період нестабільності. У ній діють кілька сепаратистських та ісламістських збройних угруповань, які переслідують власні цілі.

Останнім часом також працюють над новою конституцією Ємену, покликаною принести в країну демократичні процедури. На шлях конституційного процесу стали південні регіони країни, які вимагають надати їм широку автономію. При цьому представники центральної влади до останнього моменту виступали проти федералізації.

З середини 1960-х до 1990 року Південний Ємен був самостійною державою, яка підтримувала тісні зв'язки з СРСР. Однак на початку 1990-х він возз'єднався з Північним Єменом. У 1994 році жителі півдня знову спробували відокремитися, проте їх повстання придушили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram