ГоловнаСвіт

КНДР і Південна Корея домовилися про возз'єднання розділених сімей

Досягнута країнами угода може опинитися під загрозою зриву

КНДР і Південна Корея домовилися про возз'єднання розділених сімей
Фото: chinaconfidential.blogspot.com

Пхеньян і Сеул домовилися організувати чергову зустріч сімей, розділених Корейською війною 1950-1953 рр. Як повідомляє 5 лютого агентство AFP, захід відбудеться 20-25 лютого в туристичному регіоні Кімгансан, на території Північної Кореї.

Рішення про возз'єднання сімей ухвалено 5 лютого під час перемовин двох сторін у прикордонному селі Пханмунджом.

Якщо нинішнє рішення не скасують, то такий захід відбудеться вперше за останні три роки. Востаннє сторонам вдалося домовитися про возз'єднання сімей у вересні 2013 року, проте за чотири години до запланованого початку зустрічі Пхеньян скасував зустріч, пославшись на "ворожість" Сеула.

Нова домовленість також може зірватися. Цього разу - через військові навчання, які Південна Корея має намір провести спільно зі США наприкінці лютого.

По завершенні Корейської війни мільйони людей виявилися розділені. Оскільки військові дії завершилися не підписанням мирної угоди, а лише перемир'ям, технічно країни залишаються у стані війни. У зв'язку із цим між країнами заборонені пряме поштове сполучення і телефонний зв'язок.

Проте із середини 80-х років 20 століття Республіка Корея і КНДР провели більш ніж десяток зустрічей розділених сімей, під час яких близько 20 тисяч осіб змогли побачити рідних і близьких. 2010 року, однак, така практика урвалася через загострення відносин між двома країнами.

Наразі в черзі на участь у возз'єднанні сімей стоять близько 73 тисяч південнокорейських громадян. Однак брати участь у цьому заході зможуть лише кілька сотень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram