ГоловнаСвіт

​Влада КНДР назвала японського прем'єра "азійським Гітлером"

Пхеньян розкритикував зміни стратегії національної безпеки Японії.

​Влада КНДР назвала японського прем'єра "азійським Гітлером"
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Північнокорейська влада назвала японського прем'єр-міністра Сіндзо Абе "азійським Гітлером", повідомляє 4 лютого агентство AFP із посиланням на державне Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

Йдеться, зокрема, про редакційну статтю ЦТАК, присвячену політиці Японії, котру названо так: "Це поява азійського Гітлера?". У статті сказано, що політика Токіо зараз відповідає тій, яку свого часу вів "фашистський безумець".

Пхеньян стверджує, що як Гітлер вів боротьбу проти комунізму, щоб виправдати іншу війну, так Японія поширює чутки про ядерну програму Пхеньяна, щоб відвернути увагу світової громадськості від власних "мілітаристських амбіцій". Зі статті також випливає, що за главою японського уряду стоять "ультраправі сили".

Причиною критики на адресу Японії стали зміни її стратегії національної безпеки. Одна із цілей нової програми, яку ухвалили у грудні - підвищення самодостатності сил самооборони країни. Сіндзо Абе припустив, що для цього рано чи пізно доведеться змінити конституцію.

Раніше поведінку японського прем'єра критикували також Китай і Південна Корея. Зокрема, Пекін засудив візит прем'єр-міністра в синтоїстський храм Ясукуні, де вшановують душі японських військових злочинців.

Тим часом, згідно з японською конституцією, прийнятою після Другої світової війни, країні заборонено мати регулярну армію і брати участь у військових конфліктах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram