ГоловнаСвіт

У Туреччині судять поліцейських, які вбили демонстранта

Підозрюваним може загрожувати довічне ув'язнення

У Туреччині судять поліцейських, які вбили демонстранта
архив

У Туреччині розпочався суд над чотирма поліцейськими, яких звинувачують у вбивстві 19-річного демонстранта Алі Ісмаїла Коркмаза в червні 2013 року, повідомляє 3 лютого агентство AFP.

Підозрюваними є чотири людини, які, ймовірно, брали участь у побитті юнака. Якщо заарештованих визнають винуватими в убивстві, їм загрожує довічне позбавлення волі.

Спочатку суд мав проходити в місті Ескішехір, де сталося побиття, проте з міркувань безпеки згодом його перенесли в розташоване за 500 кілометрів місто Кайсері. Дві тисячі поліцейських охороняють суд; вулиці, що ведуть до нього, перекрито; акції протесту заборонено, уточнює Hurriyet Daily News.

19-літнього Алі Ісмаїла Коркмаза побили в Ескішехірі 2 червня 2013 року, після чого він опинився в комі. На початку липня він помер, так і не отямившись. Його побиття зафіксувала камера відеоспостереження. На записі видно, як група осіб у цивільному одязі б'є двох осіб предметами, схожими на бейсбольні бити.

Загалом жертвами масових протестів у Туреччині стали шість осіб. Місцеві правоохоронні органи розслідують справу проти ще одного поліцейського за фактом вбивства іншого демонстранта - 26-річного Етема Сарисюлюка, який загинув в Анкарі на початку червня 2013 року. Це вбивство також зафіксоване відеокамерою.

Усього під час акцій протесту в найбільших містах Туреччини влітку 2013 року постраждали понад 8 тисяч осіб. Спочатку протестувальники вимагали скасувати вирубку парку Гезі в центрі Стамбула, проте незабаром почали домагатися відставки прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, звинувачуючи його в ісламізації країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram