ГоловнаСвіт

У Єгипті проходить суд над Мурсі

У Каїрі вбито генерала поліції

У Єгипті проходить суд над Мурсі
Мурси
Фото: EPA/UPG

У єгипетській столиці Каїрі розпочалося перше судове засідання у справі про втечу з в'язниці, обвинуваченим у якій проходить екс-президент Єгипту Мохаммед Мурсі, повідомляє 28 січня euronews.

Йдеться, зокрема, про події 2011 року, коли Мурсі був одним з лідерів ісламістського руху "Брати-мусульмани". За версією слідства, екс-президент причетний до заворушень у в'язниці, в якій він відбував ув'язнення та з якої втік разом зі своїми соратниками. Прокурори вважають, що втекти політику вдалося за допомогою палестинського угруповання ХАМАС.

Тим часом, в останні дні не вщухає насильство на вулицях Каїра. Так, раніше у вівторок невідомі застрелили помічника глави Міністерства внутрішніх справ Єгипту генерала Мохаммеда Сайєда. Його було вбито біля воріт свого будинку злочинцями, що під'їхали на мотоциклі та відкрили стрілянину з автоматичної гвинтівки. Пізніше він помер від отриманих поранень у лікарні.

За попередньою версією, за вбивством стоять радикали з ісламістських угруповань.

Тим часом, Єгипет готується до президентських виборів, які мають відбутися до 19 квітня. У понеділок нинішнього міністра оборони, генерала Абдель-Фаттах аль-Сіссі було підвищено у званні до фельдмаршала та висунуто у президенти Єгипту. Він вважається основним претендентом на президентський пост, проте офіційно ще не заявив про висунення своєї кандидатури.

Нагадаємо, вихідця з ісламістського руху "Брати-мусульмани" Мохаммеда Мурсі було повалено в липні 2013 року після тривалих масових демонстрацій. Опозиція звинувачувала керівництво країни в неефективній економічній політиці і спробах насадження ісламістської диктатури.

Повалення Мурсі супроводжувалося хвилею насильства щодо поліцейських і військових. Відповідальність за ці напади влада покладала переважно на ісламістів. У грудні 2013 року рух "Брати-мусульмани" було офіційно визнано терористичним, його активи заморожені, а будь-яка діяльність на території держави - заборонена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram