ГоловнаСвіт

Міністра оборони Єгипту висунули в президенти

Главі оборонного відомства країни присвоїли найвище військове звання

Міністра оборони Єгипту висунули в президенти
Абдель-Фаттах аль-Сиси
Фото: EPA/UPG

Тимчасовий президент Єгипту Адлі Мансур 27 січня своїм указом присвоїв міністрові оборони Абдель-Фаттах Аль-Сісі звання фельдмаршала. Про це повідомляє агентство Associated Press.

Таким чином, аль-Сісі досяг піку військової кар'єри, оскільки фельдмаршал є вищим військовим званням в Єгипті.

Попереднім фельдмаршалом Єгипту був керівник Вищої ради збройних сил Мохаммед Хусейн Тантаві, який очолював країну після повалення президента Хосні Мубарака, проте в серпні 2012 року він пішов у відставку.

Крім того, сьогодні Вища рада збройних сил Єгипту закликала главу оборонного відомства висунутися в кандидати на пост президента країни. Очікується, що в найближчі дні він оголосить, чи готовий він прийняти цю пропозицію й балотуватися на пост глави держави. У разі позитивного рішення йому доведеться піти у відставку згідно із законом.

Прийом заявок від кандидатів на пост президента розпочнеться 18 лютого, а самі вибори заплановані на кінець квітня.

Армія під командуванням Аль-Сісі підтримала повалення президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі в липні 2013 року. Зараз формально Єгиптом керує тимчасовий президент Адлі Мансур, проте вважається, що насправді управління перебуває під контролем вищого генералітету на чолі з Аль-Сісі. Крім того, зараз міністр є найпопулярнішим єгипетським політиком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram