ГоловнаСвіт

Лондонський Євромайдан зажадав від британських банків припинити співпрацю з українськими олігархами

Британські українці вважають верховенство закону в Україні "жартом"

Близько 200 осіб, серед яких як українці, так і британці, провели вчора, 23 січня, в Лондоні біля будівлі Лондонської фондової біржі в Патерностер-сквері акцію протесту проти дій української влади.

Про це 24 січня повідомляє видання Business New Europe.

Зокрема, учасники демонстрації закликали британські фінансові інститути припинити співпрацю з українськими олігархами та заморозити їх активи. За словами мітингувальників, пише видання, гроші Ріната Ахметова та Дмитра Фірташа привели президента Віктора Януковича до влади, "а минулого тижня їх "кишенькові" депутати проголосували за закони, що забороняють протести й право на думку в Україні". При цьому, підкреслюють вони, як Ахметов, так і Фірташ заперечують звинувачення у зв'язках зі "злочинною українською владою".

"Україна є однією з найбільш корумпованих країн у світі, де верховенство закону стало жартом в останні роки. З нас досить. Ми хочемо бути гідним сусідом Європейського Союзу. Ми не представляємо жодну політичну партію, але лише самих себе і народ України", - свідчить заява лондонського Євромайдану.

При цьому мітингувальники зазначають, що Лондон є прикладом демократії, проте лондонські банки повинні думати, чиї гроші вони беруть. "Власники елітного житла повинні пояснити, як їм вдалося пройти перевірку на відмивання грошей і купити настільки дорогу нерухомість", - пише видання з посиланням на слова учасників акції. При цьому, наголошується, що Дмитро Фірташ був першим українським бізнесменом, якому було дозволено відкривати торги на Лондонській фондовій біржі.

Разом з тим, учасники демонстрації, заявили, що апартаменти в Найтсбриджі (так називається район і основна його вулиця, де знаходяться найдорожчі та найбільші магазини Лондона, і де ціни на нерухомість найвищі не тільки в Лондоні, але й у світі) є і в депутата від КПУ Оксани Калетник.

Крім того, учасники акції, пише видання, звернулися до керівництва правлячої Консервативної партії Великобританії з вимогою пояснити інформацію про отримання 57 тисяч фунтів грошових пожертвувань від "правої руки Фірташа". Цю інформацію раніше опублікувало авторитетне видання The Independent. За інформацією видання, Роберт Шетлер-Джонс, виконавчий директор Group DF Дмитра Фірташа (офіс якої розташований і в Найтсбриджі) в 2007-2008 рр. зробив низку пожертвувань в центральний офіс Консервативної партії як приватна особа і через компанію Scythian Ltd, зареєстровану Реєстраційною палатою в якості "бездіяльної" або неторгової організації.

Пожертвування в скарбницю Консервативної партії збіглися зі становленням Фірташа як громадського діяча і утримувача 45% акцій "РосУкрЕнерго АГ" (RUE), компанії з перепродажу природного газу на території України, а також Східної та Центральної Європи, стверджує видання. При цьому воно акцентує увагу на тому, що компанія RUE була предметом розслідування, проведеного Мін'юстом США через її зв'язки з Семеном Могилевичем. Однак компанія заперечувала будь-який зв'язок з цим кримінальним авторитетом.

Як стверджує The Independent, Фірташ став впливовою фігурою у Великобританії після низки пожертвувань в скарбницю нині правлячої Консервативної партії. Так, 2005 року він був на обіді в Меншн-хаус (офіційна резиденція лорда-мера Лондона), організованому Королевою для президента України Віктора Ющенка, а на початку 2008 року його благодійний фонд (частина Group DF) зробив пожертву Кембриджському університету, щоб фінансувати курси української мови. Водночас, університет отримав анонімне пожертвування у розмірі 500 тисяч фунтів на п'ятирічний курс лекцій з української мови.

Сам виконавчий директор Group DF Шетлер-Джонс, який вільно володіє російською мовою, і 2007-го був директором Британсько-Українського товариства, зробив два особисті пожертвування в центральний офіс Консервативної партії - у грудні 2007 і в серпні 2008 року - кожне по 15 тисяч фунтів. Ще вісім тисяч фунтів у вересні 2006 року, а також 19,580 фунтів у вересні 2008 року Консервативній партії пожертвувала компанія Scythian Ltd. При цьому, як стверджує видання, гроші отримані від Шетлера-Джонса, потрапили до рук вищого керівництва партії.

При цьому The Independent зазначає, що, незважаючи на те, що Шетлер-Джонс відповідає вимозі, згідно з якою фінансовий донор повинен мати право голосувати у Великобританії, передача пожертвувань Консервативній партії з його боку та від Scythian Ltd була не зовсім "рівною": ця компанія не є торговою, а тому не має права передавати кошти політичним партіям. Разом з тим, видання зазначає, що жодних доказів зв'язку пожертвувань Шетлер-Джонса з Group DF немає, відомо, що його бізнес тісно взаємопов'язаний з бізнесом Фірташа.

Сам Фірташ називає Шетлера-Джонса своїм "партнером та фінансовим консультантом".

Шетлер-Джонс, який живе в Найтсбриджі, вперше зустрівся з Фірташем 2003 року, коли британець працював у Києві, і вони почали вести спільний бізнес, який включає операції з торгівлі газом і нерухомістю.

Лондонский Евромайдан

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram