ГоловнаСвіт

У Бангкоку ввели надзвичайний стан

Влада пояснює режим НС бажанням захистити городян

У Бангкоку ввели надзвичайний стан
антиправительственный протест в Бангкоке
Фото: EPA/UPG

Влада Таїланду запровадила режим надзвичайного стану в країні, повідомляє 21 січня агентство Рейтер.

Режим поширюється на тайську столицю Бангкок і прилеглі до неї провінції. Надзвичайний стан запроваджують на 60 днів, почнеться він у середу, 22 січня.

Після введення режиму НС влада зможе оголосити комендантську годину, затримувати людей без пред'явлення звинувачення, вводити цензуру в ЗМІ, забороняти політичні зібрання та перекривати доступ у проблемні райони.

За словами віце-прем'єра тайського уряду, режим НС дозволить "захистити людей", які вже кілька місяців протестують проти діючого керівництва країни. Влада ухвалила таке рішення після низки нападів на лідерів опозиції та мітингувальників. Наразі підозрюваних у цих злочинах знайти не вдалося.

Антиурядові акції протесту в Бангкоку тривають із листопада 2013 року. Тоді уряд прем'єр-міністра Їнглак Чиннават опублікував проект амністії, що дозволить повернутися в країну колишньому главі кабінету міністрів Таксину Чинавату, братові нинішньої прем'єрки, який утік з країни через звинувачення в корупції.

Зараз під контролем демонстрантів перебувають кілька урядових установ і адміністративних будівель.

2 лютого в Таїланді мають відбутися дострокові політичні вибори. За прогнозами політологів, перемогу на виборах отримає діюча прем'єрка Їнглак Чиннават. Опозиція, утім, стверджує, що проведення справедливих виборів під керівництвом Чиннават не можливе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram