ГоловнаСвіт

Тимчасовим президентом ЦАР обрано жінку

Лідери християнських загонів ополчення вітали її обрання

Тимчасовим президентом ЦАР обрано жінку

Тимчасовим президентом Центрально-Африканської Республіки 20 січня обрано Кетрін Самбу-Панзу, мера столиці країни міста Бангі, повідомляє агентство Рейтер.

Голосування відбулося в парламенті ЦАР, який також є тимчасовим. Вибори мали два тури. У другому Самбу-Панзу підтримали 75 законодавців супроти 53, відданих за Дезіре Колінгбу - сина екс-президента ЦАР Андре Конінгби.

Самба-Панза стала першою в історії країни жінкою-президентом. Лідери християнських загонів ополчення, відомих під загальною назвою "антибалака", вже привітали її обрання.

Її попередник Мішель Джотодія 10 січня подав у відставку через хаос, що панує в країні вже рік, і неспроможність упоратися з ним.

Наразі стабілізувати ситуацію в ЦАР намагаються солдати і офіцери з Франції та країн Африканського союзу, які скерували свої миротворчі контингенти в цю країну. Найближчим часом у ЦАР прибуде об'єднаний контингент низки європейських країн.

Зараз у значній частині країни панує беззаконня, ситуацію контролюють бойовики угруповань, об'єднаних за етнічною та релігійною ознакою, котрі борються між собою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram