ГоловнаСвіт

Коморовський закликав журналістів і політиків до відповідальності за свої слова

Президент висловив стурбованість фактом, що в суспільстві та ЗМІ все рідше люди обмірковують наслідки власних тез.

Коморовський закликав журналістів і політиків до відповідальності за свої слова
Фото: EPA/UPG

Президент Польщі Броніслав Коморовський закликав польських журналістів і політиків до більшої відповідальності за свої слова, щоб уникнути "політичного цунамі", яке промчало країною після публікації видання Rzeczpospolita.

Про це голова Польської держави сказав на прес-конференції.

Він висловив стурбованість фактом, що в польському суспільстві і в засобах масової інформації все рідше люди осмислюють наслідки власних тез.

"Мені здається, що всі разом ми повинні подумати про те, чи не порушено при цьому межі невідповідальності за слово настільки далеко, що це шкодить нам усім", - сказав Коморовський.

Президент Польщі закликав до осмислення того, що сталося напередодні, передусім журналістів, закликавши пам'ятати не тільки про моральну, політичну відповідальність, а й про юридичну.

"Тому що якщо виявляється, що одна стаття, написана на підставі хибних даних (...), спричиняє політичне цунамі, хвилю політичної агресії, звинувачень у вбивстві, у всіх злочинах, які вчиняє Польська держава, то щось дійсно зле відбувається зі всіма нами", - сказав він.

Коморовський зазначив, що кожен може ще раз переосмислити вчорашню ситуацію над могилами своїх близьких під час Дня Всіх Святих", коли в Польщі традиційно згадують померлих.

Одна з найпопулярніших польських щоденних газет Rzeczpospolita написала про виявлення польськими експертами слідів вибухових речовин на уламках урядового Ту-154, який розбився 10 квітня 2010 року.

Лідер найбільшої опозиційної партії в Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський заявив, що ці дані підтверджують версію про вбивство його брата і президента Леха Качинського й інших 95 польських громадян.

Він закликав зібрати надзвичайне засідання Сейму, до якого, однак, не дійшло, бо військова прокуратура офіційно спростувала повідомлення газети, а саме видання частково визнало помилку.

Голова польського уряду Дональд Туск заявив, що Качинський своїми заявами про Смоленську трагедію "знищує Польщу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram