ГоловнаСвіт

У Білорусі саджатимуть за поширення допінгу

Пропозицію агентства скеровано на розгляд у національний центр правових досліджень.

У Білорусі саджатимуть за поширення допінгу
Фото: newsfiber.com

Національне антидопінгове агентство Білорусі (НАДА) підготувало поправки до Кримінального та Адміністративного кодексів республіки, що покликані посилити покарання за застосування і поширення допінгу.

Зокрема, запропоновано ввести тюремне ув'язнення терміном до трьох років за поширення і зберігання допінгу, а також за схиляння неповнолітніх спортсменів до вживання заборонених речовин. Окрім того, в поправках, підготовлених агентством, передбачено адміністративну відповідальність для тренерів, чиї спортсмени вживають допінг.

Ванхадло наголосив, що в основу цієї ініціативи покладено досвід боротьби з допінгом у багатьох країнах світу, в тому числі Росії, Фінляндії, Австрії, Італії та Україні. Пропозицію агентства було скеровано на розгляд у національний центр правових досліджень. Відзначимо, що нині покарання для спійманих на використанні допінгу білоруських тренерів і спортсменів обмежується тимчасовою дискваліфікацією, доганою або зауваженням.

Через використання спортсменами допінгу Білорусь опинилася втягнутою в скандал на Олімпійських іграх 2012 року в Лондоні. 13 серпня Міжнародний олімпійський комітет (МОК) дискваліфікував і позбавив золотої медалі лідера національної збірної, штовхальницю ядра Надію Остапчук після того, як в її організмі було виявлено заборонену речовину - метенолон. Сама спортсменка заявляла про свою невинність. Білоруське антидопінгове агентство провело розслідування, після закінчення якого було оголошено, що тренер легкоатлетки Олександр Єфімов додав допінг в їжу спортсменки без її відома. В результаті вирішено було дискваліфікувати Остапчук на один рік, Єфімова відсторонено на чотири роки.

18 серпня повідомляли, що якусь заборонену речовину було виявлено в крові ще одного учасника Олімпіади з Білорусі. У повідомленні не було вказано прізвище спортсмена, уточнювали лише, що йдеться не про медаліста Ігор.

Наприкінці жовтня президент республіки Олександр Лукашенко назвав виступ збірної країни на літній Олімпіаді провальним і зажадав увести кримінальну відповідальність за застосування допінгу в спорті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram